Снимак хапшења тинејџера узбуркао Аустралију, страх од америчког сценарија /видео/

Полицајцу из Новог Јужног Велса су „ограничена овлашћења“ и стављен је под истрагу након што је на друштвеним мрежама објављен видео на којем он обара једног тинејџера приликом хапшења, иначе припадника домородачке заједнице.
Sputnik
Протести због убиства Џорџа Флојда настављени у Минеаполису /видео/

Један од рођака ухапшеног младића објавио је да је он био у парку који је мање од 100 метара удаљен од његовог дома. Сматра да полиција није имала ниједан разлог да га ухапси.

На снимку се чује како полицајци разговарају са групом у којој је био и овај тинејџер, непосредно пре хапшења.

Полицајац је рекао: „Отворите своје уши“, на шта му је неко одговорио: „Не морам да отворим своје уши, сломићу ти вилицу, брате“.

Полицајац је онда почео да хапси младића – ногом га је саплео тако да је овај пао, а руке су му ставили на леђа. Момак је ударио главом о стазу од цигле.

На снимку се чује како он јауче, а неко из групе негодује.

Рођак младића је рекао да је он одведен у полицијску станицу пре него што је одвезен у болницу.

Задобио је модрице на рамену, посекотине на колену, лицу и лакту и оштећени су му зуби. Срећом, ништа му није сломљено.

„Око пет сати посла подне полицајци су патролирали Ворд парком у Сари хилсу и тада су разговарали са групом тинејџера. Седамнаестогодишњи дечак је наводно запретио полицајцу, пре него што је ухапшен у одведен у полицијску станицу“, навела је полиција у саопштењу.
Трамп: Не можемо дозволити да протести у Минеаполису склизну у анархију

Страх од већих последица 

У Аустралији страхују да би овај случај могао да ескалира као што се десило у САД након убиства Афроамериканца Џорџа Флојда.

Посланик из редова зелених Дејвид Шубриџ рекао је да полиција никада не би тако третирала белог тинејџера.

И посланик Дејв Шарма је на навео да му је мука од оваквог догађаја и да са великим интересовањем ишчекује наставак истраге.

Помоћник комесара Мик Вилинг је рекао да исто онолико колико брине због онога што је снимак показао брине и то што би неко могао да га искористи да „запали јавност“ и направи од ове ситуације нешто што није.

Коментар