„Франкфуртер рундшау“ у Тјумену — сибирски град у којем живе најсрећнији људи у Русији

Западносибирски град Тјумен не може да конкурише Москви или Санкт Петербургу, али се људи који у њему живе сматрају најсрећнијим у целој Русији — овим речима новинар „Франкфуртер рундшауа“ Андреас Зилер почиње причу о овом руског граду.
Sputnik

Иако није најатрактивнија дестинација за туристе који долазе у Русију, овај град ипак нуди увид у руску архитектуру различитих епоха, историју земље и природне лепоте.

Град је основан 1586. године и сматра се једном од најстаријих насеобина у Сибиру. Кроз историју је био важан трговачки центар, а данас слови за универзитетски град са западним колоритом — великим тржним центрима, ресторанима..

Тјумен одушевљава и чистоћом и уредношћу, предивним погледом који се пружа од реке Тура и контрастом који праве стара здања и савремене вишеспратнице.

Мост заљубљених, пише Зилер, посебно се издваја.

„А испод моста ’мртва природа‘ од бродова од априла окованих ледом реке Туре“, пише „Франкфуртер рундшау“.

Ту су и западносибирски термални извори, откривени средином прошлог века, а новинар скреће читаоцима пажњу и на чињеницу да се у оближњем селу Покровско родио Григориј Распућин.

У чланку се напомиње да у Тјумењу живе припадници различитих националности који се баве традиционалним занатима, а културна разноликост која их краси, представља посебну вредност.

„Онај који стигне довде, дочекаће сибирско гостопримство — не само топао пријем, него и богато послужење“, наводи се у чланку.

Све ово још ипак није довољно да већи туристички талас запљусне овај сибирски град и он и даље остаје у сенци језера Бајкал и околине Иркутска.

Ипак, има нешто у чему је Тјумењ лидер у односу на остале руске градове, а то је „индекс среће“, истиче „Франкфуртер рундшау“.

Прочитајте још:

Коментар