Гласала сам за независну Црну Гору, али сада идем на литије

Црногорка сам. Једна од оних који су 21. маја 2006. заокружили ДА залажући се за државу слободних појединаца и функционалних институција - Црну Гору у којој ћемо сви бити побједници. Али, 14 година касније осјећам се поражено. Ово је написала Ирена Радовић, бивша амбасадорка Црне Горе у Француској, а објавиле Вијести. Текст преносимо у целости.
Sputnik

Поздрављам ставове ректора Цетинске богословије Гојка Перовића, помиритељске, грађански храбре и одговорне. Такве поруке требало би да чујемо од свих.

Црногорка сам. Једна од оних који су 21. маја 2006. заокружили ДА залажући се за државу слободних појединаца и функционалних институција - Црну Гору у којој ћемо сви бити побједници. Посвећена добробити и опстанку своје државе, 14 година касније осјећам се поражено – мој случај служи међународним адресама као илустрација за државу неједнакости и разорених вриједности, партијских моћника уљуљаних у осјећају свемоћи и некажњивости. Државу отворене злоупотребе скупштине, тужилаштва и судства и флагрантно кршење Уставом и међународним конвенцијама загарантованих права и слобода. Из тих и других разлога Црној Гори стижу снажне критике с најважнијих међународних адреса. Суочени смо с годинама стагнације и назадовања у преговорима с ЕУ. Наша земља је скинута с листе демократских држава и смјештена у категорију „хибридних режима“.

Гласала сам за независну Црну Гору, али сада идем на литије

Памтим идентитетски терор 90их над Хрватима, Муслиманима, Албанцима и Црногорцима који нијесу пристајали на мржњу, понижавање и поништавање Црне Горе. Имам одговорност да осудим повратак на исту матрицу кроз вјештачко распиривање подјела између Црногораца и Срба, при чему су Срби данас етикетирани. Незамисливо је да у 2020-ој години имамо национална пребројавања, насилне сцене хапшења, негирања права на слободу изражавања запосленима у војсци, полицији, на јавном сервису...Немамо право да се миримо са тим.

Одавно је вријеме да осудимо непочинства која су у име цркве и вјере почињена на просторима бивше Југославије. Дужни смо да кроз преузимање одговорности и искрено кајање ту мрачну страницу оставимо за собом. Само се тако можемо окренути будућности. Поздрављам ставове ректора Цетинске богословије Гојка Перовића, помиритељске, грађански храбре и одговорне. Такве поруке требало би да чујемо од свих.

Кршењем било чијих права у Црној Гори, крше се права свих нас. Не подржавам концепт да је Митроплија црногорско приморска, српска црква у Црној Гори. Она треба да буде духовно огњиште свих православних вјерника, како год се национално исказују. Однос према религији и цркви је интиман избор, а моје је чврсто увјерење да црква не треба да има национални предзнак. Као што национализам не би смио бити темељ црквеног идентитета, платформа подјела и пребројавања по националној и вјерској основи не може бити основ за стабилност и просперитет Црне Горе.

На протестним литијама учествујем, јер осјећам грађанску дужност да искажем протест против напрасног и недемократског усвајања Закона о слободи вјерисповијести у Скупштини Црне Горе, у глуво доба ноћи, са спорним имовинским одредбама, без претходног дијалога и консензуса свих вјерских заједница. У, очигледно, предизборне сврхе.
Гласала сам за независну Црну Гору, али сада идем на литије

Учешћем на мирним протестима дижем глас против неправде, урушене правне државе, вјештачки индукованих подјела, сијања страха, ендемске корупције и организованог криминала, пљачке ресурса. Све то производи безнађе и разара смисао Црне Горе.

Зато, одласком на протестне литије заправо „не дамо Црну Гору“. Цркве и светиње остају овдје. Не може их нико одузети.

Идем на протестне литије јер је Црна Гора моја светиња.

Коментар