Руски експерт открива како је Русија заштићена од америчких напада на Арктику

Русију од напада стратешке авијације САД преко Северног пола поуздано штите савремени системи противваздушне одбране, али је потребно јачати груписање снага и средстава због повећане активности земаља НАТО-а, рекао је руски војни експерт Игор Коротченко.
Sputnik

Према његовим речима, у руској Северној флоти формиране су дивизије, које укључују противавионске ракетне системе С-400 и модернизоване системе С-300, који су распоређени на Новој Земљи (Арктички океан), у месту Тикси (Јакутија) и на другим територијама.

Руски експерт открива како је Русија заштићена од америчких напада на Арктику

„Русија предузима мере у циљу јачања снага и система ПВО у Северној флоти, посебно последњих година“, рекао је Коротченко.

Руски експерт открива како је Русија заштићена од америчких напада на Арктику

Експерт истиче да Северна флота последњих година активно укључује у наоружање противавионске ракетне системе „Тор-М2ДТ“, чија је главна група распоређена на Кољском полуострву. Он је додао да је крајем 2019. године склопљен уговор у вредности од 100 милијарди рубаља са приоритетом испоруке система „Тор“ у арктички регион до 2027. године.

Поред тога, на арктичким границама Русије распоређени су нови радари, на пример, „Небо-М“, које имају могућност да детектују све врсте ваздушних циљева удаљене стотине километара.

„Из правца Арктика смо заштићени, али треба појачати груписање снага и средстава, јер примећујемо посебну активност земаља НАТО-а у том региону“, констатовао је Коротченко.

Према његовим речима, руски планови о коришћењу Арктика и Северног морског пута наилазе на оштро противљење Вашингтона. С тим у вези, унапређиваће се шеме ваздушног рата са Русијом, због чега Москва мора побољшати заштиту.

Прочитајте још:

Коментар