Како су Београђани гласали на локалним изборима

Српска напредна странка освојила je највећи број гласова на општинским изборима на територији Београда, показују први прелиминарни резултати. Незванични подаци кажу да је излазност у главном граду била значајно нижа у односу на целокупну излазност у земљи - око 35 процената.
Sputnik

Од 17 локалних самоуправа, успешнија од конкурената била је у 16 општина, а неизвесно је једино у Новом Београду, где се за прво место бор СНС и Шапићев СПАС, објавиле су „Новости“.

Како ће изгледати састав парламента: СНС 189 мандата, СПС 32, Шапић 12

За разлику од претходне године, када је СНС био на другом месту по освојеним гласовима на општинама Стари град, Врачар и Нови Београд, овога пута били су убедљиви са више од 45 одсто освојених гласова. Успешнији од конкурената били су и на Палилули, у Земуну, Чукарици, Раковици, Обреновцу, Младеновцу, Гроцкој и на Вождовцу. Исти резултат забележен је и у Сопоту, Барајеву, Лазаревцу, Звездари, на Савском венцу и у Сурчину.

Осим што ће ће у већини општина узети највећи број одборничких места, напредњаци су процентуално постигли и бољи успех у односу на претходне локалне изборе одржане 2016. године. У скоро свим локалним самоуправама СНС је освојио више од 50 одсто од укупног броја гласова.

Скоро 20 одсто више заокружених листића за напредњаке било је у Обреновцу, у односу на претходне изборе када је проценат био 48,4. Ова општина сада је имала чак 72 одсто бирачког тела на страни владајуће партије. Бољи су били и на Чукарици, где су освојили око 59,58 одсто гласова, што је такође за 20 одсто више него пре четири године.

До јуче опозициони Стари град гласао је у већини за СНС, односно 44 одсто, док је коалиција око уједињене опозиције добила 16 одсто гласова. СПС је овде освојио 10 одсто.

Туча на бирачком месту на Новом Београду: Ударци песницом због пропуштања труднице

У скупштинску клупу на Чукарици ће ући и одборници окупљени око Александра Шапића, са 10,44 одсто гласова, као и СПС, који је освојио око 10 одсто. Иако је у Земуну на листићу било 12 опција, а на Звездари 11, на обе општине СНС је однео убедљиву победу.

У већини општина СПС Ивице Дачића заузео је друго место, али ни у једној нису успели да узму више од 20 процената од укупног броја оних који су изашли на изборе. С друге стране, у скоро свим општинама на којима се кандидовао, Александар Шапић и његова странка СПАС освојили су 10 и више процената. Српска радикална странка ући ће углавном у приградске општинске одборничке клупе, као што су Барајево, Младеновац и Сопот.

Коментар