Произвођачи вишања из села Доња Расовача Милан Ђорђевић и Дејан Живковић кажу за Танјуг да хладњачари неће да откупе вишњу прве класе, јер тврде да је заправо реч о другој класи, ниже цене, па траже од надлежних да "пресуде".
Зато је Министарство пољопривреде ангажовало своје стручне службе, пре свих инспекцију, која ће на терену заједно са прерађивачима и откупљивачима контролисати квалитет предате вишње.
"Вишња је изузетног квалитета и није фер да произвођачи опет буду оштећени", каже Ђорђевић тражећи од државе да стане уз произвођаче и да им омогући, како наводи, фер пласман робе на тржиште.
Тренутно се, додаје, откупљује друга класа вишања коју хладњачари плаћају 25 динара, што је за овог произвођача, неприхватљиво.
Живковић каже да се, с обзиром на уложени труд, њихов рад своди "на нулу" и зато тражи да се обавља класификација квалитета вишања приликом откупа.
"То је оно што је за нас произвођаче најбитније".
Душан Илић, комерцијалиста у предузећу "Фригонаис " из Куршумлије, каже да то предузеће има уговорену производњу са кооперантима који имају потписане уговоре, купују препарате и раде по програму заштите вишње те фирме.
На тај начин желе, каже, да стимулишу њихове кооперанте да производе висок квалитет, а за узврат им обезбеђују савремена средства заштите.
"Тренутно вршимо откуп само те уговорене вишње. Цена прве класе је 50 динара довезене вишње у хладњачу, а цена друге класе је 30 динара", објашњава рачуницу Илић.
Додаје и да је та фирма ограничених капацитета и да на жалост не могу да приме сву количину вишања коју би хтели.
Стручне службе ресорног министарства изаћи ће на терен како би са прерађивачима и откупљивачима, контролисали квалитет предате вишње, каже за Танјуг саветник министра пољопривреде Предраг Луцић.
"Циљ Министарства пољопривреде је, колико год је то могуће, да приближи ставове кад је утврђивање квалитета у питању, да заштити интерес свих у ланцу од производње до продаје, и да посебну пажњу обрати на мале произвођаче који су на неки начин и створили овај бренд (вишње)", рекао је Луцић.
Прочитајте још: