Лукашевич: Париз креира непријатељску атмосферу око РТ-а и Спутњика

Званичници Француске стварају непријатељску атмосферу око телевизијског канала РТ и агенције Спутњик, позивајући се на непроверене гласине, изјавио је стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич.
Sputnik

Према његовим речима, положај РТ-а и Спутњика у Француској је и даље тежак. Новинари телевизијског канала, без обзира на новинарске акредитације и прес-картице, и даље немају приступ Јелисејској палати и другим државним установама, навео је Лукашевич.

Лукашевич: Париз креира непријатељску атмосферу око РТ-а и Спутњика

„Француски званичници и даље стварају непријатељску атмосферу око тих медија, често позивајући јавност да их бојкотује. Они се, притом, руководе искључиво гласинама које, узгред, ниједном нису потврђене током за све време постојања ових медија“, рекао је Лукашевич.

Положај руских медија на Западу током последњих година постаје све тежи. У новембру 2016. године Европски парламент је усвојио резолуцију у којој је наведено да је неопходно супротстављати се руским медијима, а као главне претње у том документу су наведени РТ и Спутњик.

Низ западних политичара, укључујући америчке сенаторе и конгресмене, као и председника Француске, оптуживали су Спутњик и РТ да су се мешали у изборе у САД и у Француској, али нису наводили никакве доказе за те тврдње.

Коментар