Шеф иранске дипломатије поручио Америци: Нисте нас бацили на колена

Ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф оптужио је Америку за унилатерализам који, како је оценио, угрожава међународну сарадњу и поручио да дугогодишњи притисци САД нису успели да „баце Иранце на колена“.
Sputnik

Зариф је, у обраћању Савету безбедности УН, упозорио да би нове рестрикције Савета биле противне „фундаменталним обавезама према иранском народу“, као и да ће онај ко их буде прекршио сносити одговорност.

„Сви смо у протеклим годинама видели како злоћудни унилатерализам САД намерно напада међународну сарадњу и међународне институције“ рекао је Зариф.

Зариф је упозорио да ће, уколико Савет поново устукне, то бити „генерацијска сметња за мултилатерализам и владавину закона“.

Шеф иранске дипломатије је рекао да ниједна седница Савета безбедности УН није сазвана да би се „америчка Влада укорила или барем испитала многа кршења које она чини“.

САД: Војни сценарио против Ирана – увек у игри

Уместо тога, навео је Зариф, поједине европске чланице Савета разматрају даље подривање Резолуције и Савета, истовремено кршећи властите обавезе из Иранског нуклеарног споразума.

Зариф је, у том контексту, рекао да иранско поштовање споразума до сада није имало утицај на надзор Међународне агенције за атомску енергију и „верификацију иранског мирољубивог нуклеарног програма“, одбацивши као неосноване тврдње о ризику његовог ширења.

„Било које нове рестрикције од стране Савета безбедности су противне фундаменталним обавезама према иранском народу. По таквом сценарију, иранске опције...биће чврсте. А, САД и било ко да им у томе помаже — или пристаје на нелегално понашање — сносиће пуну одговорност“, поручио је Зариф.

Зарифу је истакао да Иран жели да буде партнер са свим својим суседима и да створимо снажан регион који ће, како је навео, „спречити појаву хегемонистичких тежњи било које силе — регионалне или глобалне“.

Иран је показао жељу за конструктивним ангажманом, рекао је Зариф, додајући да његова земља „не зависи од других кад је у питању безбедност, стабилност или просперитет“.

„Научили смо да се искључиво ослањамо сами на себе. Зато амерички притисци, који трају више од 40 година — било кроз демонизацију или рат, санкције или терор — укључујући и кукавичко убиство нашег регионалног хероја против тероризма генерала Касема Сулејманија — нису успели да ‘баце Иранце на колена’ или да утичу на функцију доношења одлука нашег народа, закључио је Зариф.
Коментар