„Роскосмос“: Рогозинов саветник није имао приступ државним тајнама

Саветник директора Руске свемирске агенције „Роскосмос“ Иван Сафронов, који је приведен због сумње да је извршио велеиздају, није имао приступ тајним подацима, саопштио је руководилац прес-службе Агенције Владимир Устименко.
Sputnik

Сафронова је јутрос привела Федерална служба безбедности. Како наводи ФСБ, он је прикупљао и предавао представнику једне од обавештајних служби НАТО податке о војној сарадњи, одбрани и безбедности Русије.

Уколико оптужбе против њега буду доказане прети му затворска казна у трајању од 20 година.

У суду кажу да Сафронов има статус осумњиченог и против њега је покренут кривични поступак и ускоро ће бити донета одлука о даљем поступању у његовом случају.

Устименко је прецизирао да Дмитриј Рогозин, директора „Роскосмоса“, није позван да да било каква објашњења након привођења његовог саветника.

„Радимо нормално, Рогозин је на свом радном месту“ , рекао је он.

Сафронов је, иначе, од 2010. До 2019. године био дописник „Комерсанта“, а потом и листа „Ведомости“. Бавио се војном тематиком и тематиком космоса.

За саветника Рогозина, директора „Роскосмоса“,  именован је крајем маја ове године.

У „Комерсанту“ кажу да не знају шта би могли да буду разлози за његово привођење и додају да се у самим новинама не спроводе никакве провере.

Коментар