Отац Гојко Перовић о затварању Цуца: Није било потребе да ме неко чека тамо током ноћи

Ректор Цетињске богословије, отац Гојко Перовић, огласио се данас поводом  тога што га је црногорска полиција на Ивањндан блокирала прилазе територији на којој је племе Цуце и онемогућила свештеним лицима да одрже литургију, која је планирана без присуства парохијана.
Sputnik

„Никоме не требају приче о томе да су ’Цуце забранили попу долазак“,  јер – нити је то могуће, нити је, самим тим, истина“, рекао је ректор. Он је додао да су и Цуце који су се спремали за долазак на Ивањдан, као и сви мештани, знали да је скуп отказан због здравствених мера, преноси Митрополија црногорско-приморска.

„Није било потребе да ме неко чека тамо током ноћи, јер сам јасно и гласно најавио да ћу, са оцем Немањом Кривокапићем, доћи ујутро, уочи службе – која је за ову прилику планирана  без присуства грађана. Бог зна, и сви други знају, да нас је у тој намјери спријечила полиција, а не мјештани Цуца“, истакао је отац Гојко.

Ректор је додао да се Ивањдански сабор одржава целу протеклу деценију литургијским сабрањем у овој древној цуцкој цркви из краја 14. века.

„То што су цуцки традиционални дочек и гостољубље, према својим братственицима и племеницима, замијениле јаке полицијске патроле, то су наши домаћи јади – и то нема друго име. Овим завршавам сваку јавну причу на ову тему. Желим свима Божији благослов и духовни мир, и да се у добру сретамо, пред нашим светињама“, закључио је отац Гојко.

Прочитајте и:

Коментар