Тачи саслушан пред истражитељима у Хагу, наставак сутра

Председник Косова Хашим Тачи шест сати је испитиван у Специјалном тужилаштву у Хагу, а наставак саслушања заказана је за уторак.
Sputnik

Тачи је изјавио да је данас чуо размену различитих техничких података између адвоката и тужилаца, „питања техничког карактера и почетна питања тужилаца о стварима у вези са ОВК, тако да ће наставити и сутра“, преноси РТС.

Хашим Тачи је око 13 часова ушао је у зграду Тужилаштва у Хагу како би одговарао на питања специјалног тужиоца. Позив је уследио након што је 24. јуна из Хага у Приштину стигао предлог оптужнице којом се Тачи и Kадри Весељи сумњиче за око 100 убистава.

Застава ОВК постављена испред зграде Хашког суда

После нешто више од две недеље пошто је обелодањен предлог оптужнице Специјализованог тужилаштва из априла, Хашим Тачи отпутовао је у Холандију. Испред суда у Хагу и симпатизери тзв. ОВK. Иако је јавност у јуну чекала чак пет дана на коментар председника привремених институција Kосова, данас је био расположенији за медије.

„Борио сам се за независно, слободно Kосово засновано на једнаким правима, мултиетничком друштву и владавини закона. Спреман сам да се суочим са новим изазовом и тријумфујем за свог сина, породицу, народ и своју државу. Нико не може прекрајати историју. Ово је цена за слободу. Верујем у мир, истину и правду“, рекао је Тачи по доласку у Хаг.

На истину се, чини се, чека још од извештаја Дика Мартија и касније истраге коју је водио Kлинт Вилијамсон. Прикупљени докази упућивали су на организовани прогон и злочине против Срба, Рома, али и Албанаца. За правнике у Приштини судски процес мора имати и политичке последице.

„Мислим да би председник Тачи требало да да оставку и да тамо не иде као председник јер ако имамо сумње и ако имамо оптужницу, она је подигнута против њега именом и презименом, а не за функцију коју он врши, не оптужнице против ОВK, имамо против неколико припадника ОВK“, сматра адвокат Тома Гаши.

Одлазак Хашима Тачија у Хаг дешава се дан после видео-разговора Александра Вучића и Авдулаха Хотија, и изасланика Уније, а пред наставак дијалога Београда и Приштине у четвртак у Бриселу. То би могло имати утицаја на мировни процес, јер тајминг између ова два састанка дефинитивно није случајан.

Везе Тачија и Најса

Уз вест да Тачи одлази у Хаг, одјекнула је и она да ће га бранити некадашњи хашки тужилац у процесу против Слободана Милошевића. Џефрија Најса и Тачија осим сарадње повезују и скандали.

Адвокат Тома Вишњић каже да је Најс истовремено био ангажован и као адвокат заједно са својом сарадницом из Хашког тужилаштва радио на биографији Тачија.

У том погледу је, истиче Вишњић, интересантно да је 2015. и 2016. године Најс фактурисао косовској влади негде око петсто хиљада евра за које се сазнало да нису платили.

„Тако је тај скандал и испливао када је Најс послао писмо влади и тражио да се његове услуге плате. Интересантно је да је у том тренутку Џефри Најс био ангажован односно нудио своје услуге и Влади Босне и Херцеговине у поступку ревизије који су они водили против Србије пред Међународним судом правде“, подсећа Вишњић.

Вишњић сматра да Тачију може да иде наруку то што је као тужилац у поступку против Милошевића, Најс имао приступ документима са више страна, укључујући и српску, косовску, међународну, а тицали су се напада тзв. ОВK на српску војску, полицију, цивиле.

Прочитајте још:

Коментар