Украјина жели Вашингтон на преговорима о Донбасу

Кијев се залаже за учешће Сједињених Америчких Држава и Велике Британије у минском и „нормандијском“ формату за преговоре о решавању ситуације у Донбасу, изјавио је потпредседник украјинске владе и представник те земље у контакт-групи за Донбас Алексеј Резњиков.
Sputnik
„Дефинитивно смо заинтересовани да се дијалог, који се данас води са Русијом уз помоћ ОЕБС-а у минском формату и у „нормандијском формату“ уз помоћ лидера Немачке и Француске, могао у најмањој мери проширити за учешће Велике Британије и Сједињених Америчких Држава“, изјавио је Резњиков за телевизију „Украјина 24“.

Резњиков је нагласио да Кијев одржава консултације и разговоре о проширивању формата преговора, а такође је изразио наду да ће Вашингтон и Лондон пружити Украјини финансијску подршку.

Идеју о укључивању Сједињених Америчких Држава и Велике Британије у преговоре о Донбасу изразио је још у августу прошле године украјински председник Владимир Зеленски, али иницијатива није имала одјека.

Русија није никад намеравала да интегрише Донбас

Значајно је да је овог пута Резњиков навео да Кијев води преговоре са Русијом уз посредовање Немачке и Француске, док је још у јуну предлагао да се Москва искључи из минског и „нормандијског“ формата.

​Украјинске власти су у априлу 2014. године започеле војну операцију против самопроглашене Луганске и Доњецке Републике, које су прогласиле независност након државног преврата у земљи.

Украјина за ситуацију у Донбасу одговорном сматра Русију, као једну од страна сукоба. Међутим, Москва је више пута истицала да нема никакве везе с унутрашњим украјинским сукобом и позивала Кијев да прекине војна дејства.

Питање решавања кризе се разматра, између осталог, на састанцима контакт-групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа која регулишу деескалацију сукоба.

Прочитајте још:

Коментар