Саркози о Путину: Он је човек који држи до своје речи

Руски председник Владимир Путин доследно држи до своје речи, написао је у својим мемоарима бивши француски председник Никола Саркози.
Sputnik
„Лако је разговарати са њим. Он пажљиво слуша, изузетно је пристојан, доступан, симпатичан, воли да се осмехне. Изузетно је веран својим пријатељима, као и својим убеђењима и може да промени став, уколико се у нешто уверио“, написао је Саркози у књизи успомена „Бурно време“.

Према његовим речима, „придобити Путиново поверење је веома важно и веома тешко, али чим се то постигне, он постаје другачији саговорник“.

Путин - човек од речи

„Увек одржи своју реч“, истакао је бивши председник Француске, који је више пута био у прилици да води преговоре са руским лидером и додао да „Путин највише не воли двоструке стандарде, посебно у комуникацији са медијима“.

Аутор књиге је објаснио да се у комуникацији са Путином „не сме љубазно разговарати очи у очи, а затим критиковати иза леђа“, као и да неће успети ни покушај да се руски председник примора на нешто. Истовремено, како каже, Путин је спреман да призна несугласице и не узима то за зло.

Саркози о Путину: Он је човек који држи до своје речи

„Он одлично разуме да постоје црвене линије које не можете прекорачити, ако се, са своје стране, слажете са тиме да и он има границе које неће прећи“, рекао је аутор.

Бивши француски лидер сматра да Путин не верује празним обећањима и да су за њега важна само дела, „која он не заборавља, било да су добра или лоша, нарочито ако верује да издат“.

Први сусрет са Путином

Он се осврнуо и на дан када се први пут уживо срео са Путином у немачком Хајлигендаму, где се одвијао самит Г8, рекавши да „нису поделили“ последњу чоколаду.

Организатори самита служили су госте чоколадом. Саркози је приметио да се слаткиш допао и њему и руском колеги. У једном тренутку на тањиру је остао само један комадић чоколаде, ка којем су истовремено пошле две руке - Саркозијева и Путинова.

„Била је смешна ситуација, сви су посматрали маневар. Ни Путин, ни ја нисмо рекли ни речи. Нетремице смо гледали један другог, питајући се ко ће се предати. А затим смо одједном праснули у смех и решили да овде не може бити губитника. На крају смо оставили последњи комадић и гурнули тањир у страну“, написано је у мемоарима.

Саркози се присећа да се руски председник „много смејао“ због тога.

Коментар