Заштита руске границе: МиГ-31 пресрео норвешки извиђачки авион

Руски ловац полетео је у сусрет норвешком авиону за радио-електронску борбу над Баренцовим морем, због чега се летелица удаљила од руске границе, наведено је у саопштењу Националног центра за управљање одбраном Русије.
Sputnik

„Руска средства за контролу ваздушног простора су 4. августа открила изнад неутралних вода Баренцовог мора ваздушну мету која се приближавала државној граници Русије. У ваздух је за пресретање мете подигнут ловац МиГ-31 из састава дежурних снага противваздухоппловне одбране Северне флоте“, наведено је у саопштењу.

Додаје се и да је посада руског ловца са безбедног растојања идентификовала авион за радио-техничко извиђање и борбу „Фалкон 20“ вадухопловних снага Норвешке.

„Након што се извиђачки авион окренуо од државне границе Русије, руски ловац се успешно вратио у авио-базу. Норвешком извиђачком авиону није било дозвољено да наруши државну границу Русије“, истиче се у саопштењу.

Министарство одбране такође је саопштило да се лет руског авиона МиГ-31 одвијао строго у складу са међународним правилима коришћења ваздушног простора.

Слични догађаји регистровани су средином јула, најпре када су извиђачки авиони оружаних снага Норвешке и Америке надлетали Баренцово и Црно море, те су их пресрели руски ловци, и још једном када су ловци руске Северне флоте узлетели како би пресрели норвешки извиђачки авион над Баренцовим морем.

Прочитајте још:

Коментар