Научници открили тумор код диносауруса који је живео пре 76 милиона година

Група научника са канадског универзитета „McMaster“ и „Краљевског музеја Онтарио“ пронашли су тумор на кости листа ноге, код диносауруса центрозауруса, који је живео пре 76 милиона година.
Sputnik

Информацију је саопштио портал „Eurekalert“ који је навео истраживања објављена у часопису „Lancet Oncology“, преноси Спутњик.

„До сада нисмо могли да дијагностикујемо агресивну форму рака код диносауруса, била је потребна медицинска експертиза и много анализа... Овде имамо, по први пут, рак костију у поодмаклом стадијуму код диносауруса који је живео пре 76 милиона година. То је узнемиравајуће“, каже један од научника Марк Кроутер.

Кост, коју су пронашли 1989. године у провинцији Алберта, чувала се у музеју Краљевског Тиролског палеонтолошког музеја. Научници су првобитно посумњали у дијагнозу, која је наводила да се налазе необичне израслине и повреде, као и трагови зараслог прелома. На основу компјутерске томографије, анализе костију на ћелијском нивоу, тродимензионалном реконструкцијом и упоређивањем како рак костију настаје код људи, научници су доказали да је диносаурус патио од остеосаркома.

„Рак је вероватно оставио велике последице на диносауруса... и чинио га веома рањивим. Вероватно му је живот у стаду омогућио заштиту како би овај биљојед могао дуже да живи“, рекао је научник Девид Еванс.

„Проналажење веза међу болестима савременог човека и болестима из прошлости ће помоћи научницима да схвате еволуцију и генетику различитих обољења“, наводи портал.

На крају саопштења се наоди, да диносаурус највероватније није умро због болести, већ услед велике поплаве.

Прочитајте још:

Коментар