Игуман Сава представио мапу обилазнице око Дечана која би омогућила несметану градњу пута /фото/

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић саопштио је да би заобилазни пут око специјалне заштићене зоне манастира Високи Дечани омогућио наставак радова на ауто-путу Дечани-Плав.
Sputnik

Игуман је на свом Фејсбук налогу представио мапу обилазнице око манастира која би, према његовом мишљењу, омогућила несметану градњу пута Дечани-Плав.

Јањић је навео да су ту идеју још 2014. године подржали међународни представници и тадашњи премијер, а сада председник привремених приштинских институција Хашим Тачи.

„Заобилазница око заштићене зоне манастира омогућила би нормалан наставак радова на магистралном путу Дечани-Плав. Локални пут кроз заштитну зону имао би посебан карактер, уз ограничења тешког саобраћаја, брзине и одговарајуће ширине“, истакао је Јањић.

Он је указао да је то једино решење у оквиру постојећег Закона о специјалним заштитним зонама.

Игуман манастира Високи Дечани је нагласио да манастир никада није био против изградње пута, али да, као ни међународни представници, није могао да подржи кршење Закона о посебним заштићеним зонама.

„Оптужити манастир да изградња пута зависи од нас је бесмислица“, написао је игуман Дечана.

Јањић је такође указао да је реч о закону који је усвојила скупштина привремених приштинских институција и да локалне институције треба да раде на његовом спровођењу, а не на његовом кршењу, преноси Танјуг.

Игуман Сава представио мапу обилазнице око Дечана која би омогућила несметану градњу пута /фото/

Председник Србије Александар Вучић поручио је раније да се упадом у заштићену зону манастира Високи Дечани и извођењем нелегалних путарских радова, угрожава једна од највећих српских и хришћанских светиња, и да је тај чин недвосмислено у супротности са европским цивилизацијским тековинама, па и у супротности са прописима које је донела сама Приштина.

Прочитајте још:

Коментар