Како је Рус спасио манастир Дечане

На страници „Бисер Метохије“ осванула је дирљива прича о томе како је један представник царске Русије пре више од сто година спасио манастир Високи Дечани од албанских руку.
Sputnik

Администратори групе „Бисер Метохије“ рекли су Спутњику да су причу пронашли у књизи „Дечанске и друге приче“ аутора архимандрита мр Алексеја (Богићевића) и Радмиле Мишев. 

Причу преносимо у целости:

После Балканских ратова западни део Метохије је припао Краљевини Црној Гори и био је у њеном саставу све до уједињења 1918. године. Међународна комисија је требало да разграничи Краљевину Црну Гору и Албанију, зато што су Велике силе створиле државу Албанију 1912. године. Граница између Краљевине Црне Горе и Албаније је одређивана (и исцртавана) 1913. године. Станко Башановић је у време одређивања границе живео у Албанији и са албанским младићима радио као носач геометријских справа, неопходних Међународној комисији за разграничење и рад на терену.

Причао је чика Станко да су Албанци доносили бисаге пуне злата како би поткупили комисију и Метохију дали Албанцима, али су чланови Међународне комисије били часни људи (у то време, чланови међународних комисија нису били поткупљиви). Албански представници власти су објашњавали где је шта и причали да је то њихова територија од старине. Све је било спремно да се исцрта нова граница.

Дошли су до једног места, високо на планини, одакле су у долини угледали манастир Високи Дечани. Чика Станко је причао о томе: „Видео се манастир као на длану, бео као лабуд. Лепоте му се не можеш нагледати”. Представник царске Русије је стао и питао шта је оно доле. Заинтересовали су се и Енглези. Албанци су објашњавали да је то нешто старо, њихово, остало одавно. Рус и Енглез су се само погледали. Кроз двоглед су јасно видели православни манастир. Чика Станко је причао: „Рус каже: Враћај се назад!” и уђе у дубину преко 8 километара, иначе је било предвиђено да гранична линија пролази поред самог манастира, а можда би и манастир остао са друге стране граничне линије, у Албанији.

Циљ инстаграм налога @bisermetohije је упознавање са једним од најстаријих метохијских насеља Велика Хоча, али и са Метохијом у целини.
Прочитајте и:
ВестиКултураманастирлегендаДруштвоКосово и Метохија (КиМ)
Коментар