Антрополог са Универзитета Кембриџ: СПЦ с правом забринута због изградње пута код Дечана

Антрополог са Универзитета Кембриџ Нора Велер оценила је да је Српска православна црква (СПЦ) с правом забринута због изградње пута Дечани-Плав у заштићеној зони манастира Високи Дечани.
Sputnik

Велер је рекла да влада у Приштини треба озбиљно да схвати забринутост Српске православне цркве.

Ко ће бити у Владином тиму за заштиту српских светиња

Она је указала да ниједна јавна личност или званичник у Приштини није дао коментар на такав начин да остави утисак на међународну заједницу да тзв. Косово у ствари води рачуна о Цркви.

„Штавише, овај пут је сада још један доказ да Косово није у могућности да примењује своје законе у одбрану заједница које је обећало“, оценила је Велер. 

Она је у изјави за КТВ истакла да тај проблем не треба да се решава на нивоу локалних власти, већ на највишем политичком и међународном нивоу и указала да су Дечани на листи Унескове светске баштине, преноси Танјуг.

Навела је и да ће питање цркве бити тема дијалога у Бриселу.

Велер је подсетила да је Приштина прихватила Ахтисаријев план чији се Анекс 5 односи на заштиту СПЦ и области са културним и верским знаменитостима значајним за српску заједницу, који је и део устава тзв. Косова.

„Из тог разлога, Косово мора заштитити Српску православну цркву, у складу са одлукама које је прихватило 2006. године и не треба да чека међународну интервенцију да би се зауставила изградња пута, већ треба само да заустави изградњу таквог пута, да покаже да поштује устав и спроводи закон у складу са Ахтисаријевим планом, да заштити права и верске слободе српске заједнице“, рекла је Велер.

Она је истакла да је то питање веома сложено, с обзиром на то да, како је оценила, локалне власти у односу на цркву никада нису поступале дипломатски и професионално и нису се бавиле тим питањима са озбиљношћу какву заслужују.

Прочитајте још:

Коментар