САД послале „сигнал Кремљу“ уз помоћ тајне подморнице

САД су послале „сигнал Кремљу“, пославши тајну америчку подморницу „Сивулф“ до обала Норвешке, пише амерички портал „Драјв“.
Sputnik

Како наводи амерички портал, такво јавно откривање информација о локацији тајне подморнице је необично. Према речима новинара специјализованог за војно-поморску тематику Криса Каваса, фотографије „Сивулфа“ из Тромсеа прве су у последњих пет година.

​Према навођењу аутора чланка, све то говори о жељи Вашингтона да пошаље „јавни сигнал Русији“. У чланку се напомиње да се Тромсе налази близу руте праћења руских подморница и да је том преласку „Сивулфа“ претходило неколико година повећане активности руске морнарице у региону.

Истовремено, портал подсећа  да је управо у јуну ове године руска Северна флота званично примила у састав наоружања прву нуклеарну подморницу класе Бореј-А „Кнез Владимир“.

У чланку се истиче да је убрзо након доласка „Сивулфа“ у Тромсе, шест америчких стратешких бомбардера Б-52Х способних да носе нуклеарно оружје учествовало у вежбама са ловцима норвешког ратног ваздухопловства. Према мишљењу аутора чланка, то такође делује као „сигнал усмерен директно на Москву“.

Раније је америчка ратна морнарица саопштила да је „Сивулф“ стигао у норвешки град Тромсе, а касније су његове фотографије објављене у тој луци. С тим у вези, контраадмирал Ентони Каруло рекао је да пребацивање подморнице „повећава и тако велике способности подводног ратовањаׅ“ и показује „континуирану посвећеност САД осигурању поморске безбедности и обуздавању у читавом региону“.

Коментар