Армата, Хермес, Охотник: Шта је све приказано на руском „војном Дизниленду“

У војном парку „Патриот“, на шездесетак километара од Москве, данас се завршава 6. Међународни војно-технички форум „Армија-2020“, највећа изложба оружја и војне технике у свету. За седам дана трајања форума представљени су најновији модели руског наоружања, закључени су велики уговори не само између компанија, већ и између држава.
Sputnik

За разлику од првих пет дана када је сајам био отворен само за оружаре, припаднике војске, стране делегације, војне експерте и акредитоване новинаре, последња два дана „војни Дизниленд“ могу да посете сви љубитељи оружја. Највећа посета чини се да је забележена данас, последњег дана форума - хиљаде грађана, деце и одраслих дошли су у парк „Патриот“ да виде моћ и потенцијал руске армије.

Армата, Хермес, Охотник: Шта је све приказано на руском „војном Дизниленду“

Овде се изблиза могу видети тенкови, најсавременији војни роботи, противваздушни и ракетни системи, борбена возила, авиони, хеликоптери, ратни бродови и дронови које користи руска војска, као и перспективни типови оружја и војне технике који ће тек ући у наоружање. Посебну пажњу привлаче „армате“, „панцири“, „букови“, „калашњикови“, беспилотне летелице, али и остало руско наоружање.

Премијера ракете за систем Хермес

На форуму је премијерно приказана суперсонична ракета новог руског система „Хермес“. Тестирања су потврдила да је у стању да уништи било који западни тенк из првог поготка на удаљености до 100 километара. Сам ракетни систем је врло компактан, а чак се може инсталирати и на оклопно возило. Систем „Хермес“ укључује и неколико беспилотних летелица за извиђање и навођење.

Армата, Хермес, Охотник: Шта је све приказано на руском „војном Дизниленду“

Још једна новина је тешка беспилотна летелица „Охотник“. Министарство одбране планира да користи уређај за даљинско пресретање ваздушних циљева. Његов лет се може координисати и са земље, са ловца Су-57 и чак са сателита, и то се може чинити истовремено.

Такође, међу главним „звездама“ сајма је и ракетни систем „Антеј 4000“, као и ракетни лансер 51П6Е2, који је у оквиру перспективног система нестратешке противракетне одбране намењен за борбу са балистичким циљевима.

Армата, Хермес, Охотник: Шта је све приказано на руском „војном Дизниленду“

Дуг списак новина

Списак новина је дугачак – од смарт оружја до ракетних система, па је седам дана трајања форума прекратко време да се све види и обиђе.

Међународни војно-технички форум „Армија-2020“ се одржава истовремено на око 70 локација, у различитим регионима Русије, али традиционално централни догађај је у парку „Патриот“, оближњем војном аеродрому „Кубинка“ и на војном полигону „Алабино“, где се паралелно одржава и „Тенковски биатлон“, једна од дисциплина Међународних војних игара на којима учествују и припадници Војске Србије.

Армата, Хермес, Охотник: Шта је све приказано на руском „војном Дизниленду“

Укупна површина статичке експозиције износи 320 хиљада квадратних метара, што је за 60 хиљада квадрата више него прошле године. У форуму учествује око 1.500 компанија, које су представиле више од 28 хиљада експоната, оружја, војне и специјалне технике.

Откако су се капије отвориле за све грађане, у „Патриот“ су дошле и целе породице, а за децу су припремљена интерактивна игралишта. Посетиоци могу да се опробају на стрељанама које раде у оквиру сајма, да испробају разне тренажере и симулаторе, да пуцају у мете из стрељачког оружја, да завире у војну технику, попењу се на тенкове или пробају војничку храну. Главни специјалитет је вариво од хељде са „тушонком“ (конзервисано месо), једно од омиљених јела руских војника.

Армата, Хермес, Охотник: Шта је све приказано на руском „војном Дизниленду“

Раде и продавнице „Војенторга“ и „Армије Русије“, модног бренда Министарства одбране Русије, који производи одећу, модне детаље и сувенире са војном и патриотском тематиком. Овде се могу пазарити шоље, ранчеви, несесери са средствима за личну хигијену, капе, обућа, мараме са логом, али и играчке војника, макете тенкова и других борбених возила. Традиционално, најбоље се продају дуксерице или мајице са ликом руског председника Владимира Путина, као и мајице са портретима министара Сергеја Шојгуа и Сергеја Лаврова, а као алва иду и други сувенири.

Одржавају се концерти – игра се и пева, па се подједнако забављају и стари и млади, и родитељи и деца.

Армата, Хермес, Охотник: Шта је све приказано на руском „војном Дизниленду“

У близини парка „Патриот“ у мају ове године отворен је и Храм Васкрсења Христовог, главни храм Оружаних снага Руске Федерације посвећен 75.годишњици победе у Другом светском рату, па су многи Московљани искористили прилику да га посете и коначно уживају у његовој лепоти, али и да обиђу музеј под отвореним небом „Поље победе“, посвећен одбрани Москве 1941. године или да направе симболичних 1418 корака по комплексу Музеја „Пут сећања“, који чува успомену на 1.418 дана и ноћи Другог светског рата у Русији.

Прочитајте још:

Коментар