Почело је: Чека ли ДПС судбина пропалих странака

Једну од доскора владајућих странака у Црној Гори почели су, одмах након парламентарних избора, да напуштају чланови.
Sputnik

Међу првима је оставка функционера барског Одбора Социјалдемократа, коалиционих партнера ДПС-а Мила Ђукановића.

Након пет година активног рада и деловања у странци одлучио сам да је напустим. Желим да знате да овим не напуштам идеју социјалдемократије у коју верујем и коју ћу и даље промовисати. Иначе, разлози за моје напуштање партије су настали много пре и одлуку о њеном напуштању сам донео много раније, али нисам хтео да ову моју одлуку и реализујем пре избора, како не бих ни на који начин утицао или био разлог за губитак макар једног гласа на изборима“, наводи се, између осталог, у оставци потписаној 31. августа, дан после одржавања парламентарних избора у Црној Гори.

Странке владајуће коалиције на изборима у Црној Гори нису се избориле за већину посланичких места у будућем парламенту и наде о формирању власти су им потонуле у воду.

Почело је: Чека ли ДПС судбина пропалих странака

Шта их чека, да се наслутити

Уколико погледамо судбине политичких партија у Србији које су некада биле на власти и освајале највише гласова на изборима, јасно је да након изборног пораза почиње осипање странке и као по правилу, најпре одлазе функционери.

Социјалистичку партију Србије је после 5. октобра 2000. напустила армија функционера и деморалисано чланство почело је да „диже руке“ од странке. Поједини високи функционери СПС-а одмах су основали нове партије које нису оствариле неке запажене политичке резултате. 

„Изгубили смо због Цркве“

Демократска странка Србије је од мале странке пре 5. октобра постала, појачана новим кадровима, значајан играч српске политичке сцене. Али, када је странка отишла у опозицију и кадрови су отишли на другу страну.

Сличну судбину доживела је и Демократска странка. Након пораза Бориса Тадића на председничким изборима 2012. године почео је процес атомизирања и фракцијашења странке, који ни данас није окончан.

Сличан феномен је почео сада у Црној Гори, а како ће се одразити на ДПС, који је три деценије најјача странка у тој земљи, показаће време.

Прочитајте још:

Коментар