Ђукановић доживео бродолом као Порошенко: Украјински епископ о изборима у Црној Гори

Црногорске власти нису хтеле да чују народ који их је позивао да се опамете и људи су свој глас дали политичарима који су стали у заштиту Цркве, изјавио је викар Кијевске митрополије, епископ Баришевcки Виктор (Коцаба). За њега, пораз ДПС у многоме подсећа на политички „бродолом“ бившег председника Петра Порошенка.
Sputnik
„Власти на челу са председником Милом Ђукановићем отворено су кренуле на Цркву. Пре осам месеци су усвојили антицрквени закон који, као и антихрићански едикти римских императора-прогонитеља Цркве, говорио само једно: „Не треба да постојите“. Та одлука власти је изазвала буру народног гнева. У једном душевном пориву људи су стали у заштиту својих светиња“, рекао је Коцоба који је учествовао на једној од литија у Подгорици крајем фебруара, заједно са митрополитом Онуфријем.

Он је подсетио како је стотине хиљада верника излазило на улицу на мирни протест, позивајући власт да дође себи и не дижу руку на то што је Божје, не буду прогонитељи Цркве, „али власт није послушала“ свој народ.

„Зато је народ послушао свог архипастира, митрополита Амфилохија. Тај богобојажљиви старац и стамени заштитник Православља, видећи да су узалудни његови позиви власти да укине антицрквени закон, позвао је народ да не гласа за власт, која је дизала руку на Цркву. И народ је дао гласове оним политичарима који су позивали да се прекине прогон Цркве и да јој се да слобода која је гарантована Уставом и међународним правним нормама и историјским наслеђем Црне Горе“, додао епископ у интервјуу украјинском порталу "СПЖ".

По његовом мишљењу, победу политичких партија које су стале у заштиту Цркве „још могу украсти“ и борба са антицрквеним силама се наставља, „али народ у Црној Гори је направио избор“.

„Молитве обичних људи су биле услишене. И они који су ратовали против цркве су посрамљени. Све то врло подсећа на недавну украјинску историју. Бивши председник Украјине (Петар Порошенко) и оне снаге које су желеле да униште Украјинску православну цркву доживеле су бродолом“, закључио је епископ Баришевски Виктор.

Коментар