Данас затварање Међународних војних игара: Какво изненађење спрема Вулин?

Министар одбране Србије Александар Вулин, који борави у Русији где ће вечерас присуствовати и свечаној церемонији затварања 6. Међународних војних игара, изјавио је да је „поносан на резултате“ припадника Војске Србије на овом такмичењу и да је српска армија показала да је у стању да изађе „на црту“ било којој другој великој војсци.
Sputnik

За Војску Републике Србије је од великог значаја што можемо да се такмичимо са најбољим армијама света, али верујем да и армије са којима смо се такмичили знају да се боре са српском војском – војском која ни пред ким никада није устукнула“, истакао је Вулин.

Министар је подсетио да су припадници Војске Србије на овогодишњим Међународним војним играма учествовали у три дисциплине: „Тенковском биатлону“, „Снајперској граници“ и „Војном релију“ и да су возачи Војске Србије освојили златну медаљу у индивидуалној трци „Војног релија“, на крајњем истоку Русије, у Републици Тува.

„Лепо је бити овде. Поносан сам на наше момке, поносан сам на наше резултате, поносан сам да је армија величине српске у стању да изађе на црту било којој другој великој војсци и оно што је важније од свега - дошли смо овде међу пријатеље и дошли смо да вам покажемо оно што је најбоље код нас, а то су наши људи“, нагласио је Вулин.

Српски министар је такође подсетио да Србија на Међународним војним играма учествује сваке године од оснивања Игара и нагласио је да ће се припадници Војске Србије такмичити и идуће године а, како је рекао, врло могуће да ће узети учешће и у новим дисциплинама.

На питање да ли би и Србија следеће године могла да буде и једна од земаља-домаћина Војних игара и да на својој територији организује такмичење у некој од дисциплина, Вулин је одговорио:

„Немојте да кварите изненађење!“.

Истичући значај Војних игара за српску војску, Вулин је оценио да је ово такмичење даје драгоцено искуство.

„Прво, упознајемо се са техником коју не користимо и то је велико искуство за нас, а такође је и веома важно и да упознајемо тактику употребе јединица других армија. За наше војнике је велико искуство када се меримо са онима који су по броју и величини снажнији и већи од нас, али никоме не препуштамо победу без борбе. Ми смо Срби!“, нагласио је Вулин.

Српски министар је у Русију допутовао на позив руског министра одбране Сергеја Шојгуа, са којим ће се током дана састати, а такође је присуствовао и финалној трци „Тенковског биатлона“ на војном полигону „Алабино“ крај Москве.

Министар Вулин је данас обишао и припаднике Војске Србије, полуфиналисте „Тенковског биатлона“ и учеснике „Војног релија“, који су освојили треће место и честитао им на успеху који су постигли на овом такмичењу.

Он је са делегацијом Војске Србије, амбасадором Србије у Москви Мирославом Лазанским и изаслаником одбране Републике Србије пуковником Будимиром Гајићем, обишао и штанд Војске Србије у „Дому пријатељства“, где су пред српском делегацијом и другим посетиоцима наступили чланови Уметничког ансамбла “Станислав Бинички”.

Иначе, чланови ансамбла „Станислав Бинички“ и играчи КУД „Димитрије Котуровић“ били су учесници Фестивала националне културе „Пријатељство без граница“, пратећој манифестацији Међународних војних игара, а на завршној свечаности у војном парку „Патриот“ чланови ансамбла „Станислав Бинички“ проглашени су лауреатима фестивала, уједно освојивши друго место за извођење „Топџијског кола” и „Марша краља Александра I”. 
Чланови КУД „Димитрије Котуровић” освојили су треће место за извођење “Игара из Шумадије” и „Игара из Врања”.

Пoдсетимо, прве Међународне војне игре организоване су 2015. године на иницијативу руског министра одбране Сергеја Шојгуа и спадају међу највећа и најбоље организована војно-спортска такмичења на свету. Ове године у двонедељеним Играма такмичило се 156 екипа из 32 земље и у 30 војних дисциплина.

Војне игре су одржане на територији пет држава — Русије, Азербејџана, Јерменије, Белорусије и Узбекистана, а Игре помажу да се ојача поверење између оружаних снага разлитих земаља,  доприносе јачању пријатељских веза и размени искустава између војски. 

Коментар