Председник Белорусије: Виновници хаоса на улицама Минска да плате за штету

Председник Белорусије Александар Лукашенко каже да виновници хаоса на улицама Минска, током протеста, треба да сносе финансијску одговорност за штету нанету граду.
Sputnik
„После свег тог хаоса и разарања на улицама Минска, што нас много кошта, знате шта преостаје. И тишина. Нико о томе до сада није мислио, нико ништа није платио“, рекао је Лукашенко.

Помоћник белоруског председника Валериј Бељски рекао је у августу да је штета од протеста већ премашила 500 милиона долара.

Ситуација у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе. 

 

Коментар