Лавров немачком колеги: Не политизовати даље случај Наваљног

Шефови дипломатија Русије и Немачке, Сергеј Лавров и Хајко Мас, разговарали су телефоном о ситуацији у вези са руским блогером и опозиционаром Алексејем Наваљним, а руски министар је позвао немачког колегу да се то питање даље не политизује.
Sputnik

Лавров је потврдио спремност Москве на сарадњу по том питању.

„У центру пажње била су питања стања и перспективе руско-немачких односа, као и успостављање билатералне и међународне сарадње када је реч о Наваљном. С руске стране је потврђена спремност за сарадњу по том питање“, наведено је у саопштењу руског Министарства спољних послова.

У саопштењу је још наглашено да ангажовање Агенције за забрану хемијског оружја за истрагу инцидента у вези с Наваљним не треба да буде препрека за контакте Русије и Немачке уобичајеним каналима за правну помоћ.

Такође је указано да Москва и даље чека одговор немачких органа на захтев руског државног Тужилаштва који се тиче предаје биоматеријала, резултата анализа, клиничких узорака и медицинских докумената Русији како би се спровела детаљна и свеобухватна истрага узрока због којих је Наваљни оболео и хоспитализован.

„Даље одбијање да се то учини биће оцењено као одсуство жеље партнера да се дође до истине кроз објективну и свеобухватну истрагу“, истиче се у саопштењу.

Јуче је саопштено да је Москва отказала посету министра спољних послова Немачкој која је била планирана за 15. септембар.

Лавров је требало да са немачким колегом учествује у церемонији затварања Године научно-образовног партнерства. Датум је договорен још пре годину дана и потврђен 11. августа.

Међутим, 3. септембра немачка страна је саопштила промене у Масовом распореду и отказивање његовог учешћа у церемонији. Берлин је посветио сат и по билатералном састанку министара.

Тим поводом су данас у Кремљу рекли да ништа не може покварити односе две земље.

Коментар