Америка жели вођу светског пролетаријата: Прикупљено 50 милиона долара за откуп Лењиновог тела

У САД је прикупљено више од 50 милиона долара за откуп тела Владимира Лењина, саопштио је Спутњику амерички уметник Дејвид Датуна.
Sputnik

Дејвид Датуна је покренуо иницијативу за изградњу копије Лењиновог маузолеја у Вашингтону и изразио жељу да откупи тело Лењина по почетној цени од милион долара, с тим да је био спреман да у ту сврху прикупи још више средстава. 

Уметник је саопштио да је за последња 24 часа добио десетине предлога за инвестирање у пројекат у вредности од 50 милиона долара.

„Пројекат су подржали, како Американци, тако и руски грађани, без обзира на негативну реакцију неких руских политичара“, рекао је он.

Лидер Комунистичке партије Русије Генадиј Зјуганов рекао је раније да отаџбину, историју и своје вође само издајници продају.

„Без обзира што сте (Зјуганов) председник Централног комитета Комунистичке партије Русије, чини ми се да сте заборавили да је Владимир Лењин вођа светског пролетаријата, а не само руског. Чак и ако не желите да предате тело заувек, можда бисте размотрили идеју да позајмите Лењина макар на одређено време. Тим пре што проблем тело вође у центру Москве с годинама све више нервира Русе“, одговорио је руском комунисти Датуна.

Раније је било саопштено да је смисао умјетничког објекта да у америчком друштву дође до социјал-комунистичких трансформација. По мишљењу уметника, нови маузолеј може постати симбол промена.

Коментар