Европска комисија одобрила „Фортенова групи“ куповину „Меркатора“

Европска комисија одобрила је намеру концентрације којом „Фортенова група“ стиче контролу над Пословним системима „Меркатор“, саопштено је из Управе групе.
Sputnik

За територије Србије, БиХ, Црне Горе и Северне Македоније пријава је поднесена надлежним локалним регулаторним телима за заштиту тржишне конкуренције, те су сад сва национална тела, осим Комисије за конкуренцију Републике Србије, одобрила концентрацију, наводи се у саопштењу „Фортенова групе“, преноси Б92.

„Радује нас ова одлука Европске комисије да одобри пренос ’Меркатора‘ са ’Агрокора‘ на ’Фортенова групу‘. Верујемо да ће ускоро уследити и одобрење српске Комисије. Тиме се отвара пут да се пренос ’Меркатора‘ реализује до краја ове године и да малопродаја ’Фортенова групе‘ од 2021. на тржишту наступи као заједничка, регионална групација чије је пословање у интересу свих – од запослених преко добављача и деоничара до укупног привредног окружења у националним државама, али и на простору целог региона“, рекао је Фабрис Перушко, главни извршни директор „Фортенова групе“, коментаришући одлуку Европске комисије.

„Снажан власник ће ’Меркатору‘ омогућити даљи раст и развој и подржати стратешке пројекте ’Меркатора‘, укључујући инвестицију у нови логистички центар у Љубљани вредну 130 милиона евра“, додао је Томислав Чизмић, председник Управе „Меркатора“ и такође нагласио да је ово одобрење изузетно важан корак у преносу „Меркатора“ на „Фортенова групу“, саопштено је.

 

Коментар