Макрон: Француска ће послати авион по новинаре „Монда“ рањене у Карабаху

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да ће по новинаре листа „Монд“, који су данас рањени у Нагорно-Карабаху, бити послат авион којим ће бити пребачени у Француску.
Sputnik
„Санитетски авион спреман је за полетање. Чинимо све да се на лицу места стабилизује стање рањених пре него што буду евакуисани“, рекао је Макрон, који је стигао на самит ЕУ у Бриселу.

Изразио је подршку новинару и фотографу „Монда“, који су рањени у Карабаху, као и целокупном колективу листа.

Истовремено, Макрон је истакао да Француска располаже информацијама да су се сиријски милитанти упутили у Нагорно-Карабах како би учествовали борбеним дејствима.

„Ситуација у Карабаху је сложена. Такође желим да јасно кажем да данас имамо информације које са поузданом сигурношћу указују на то да су милитанти џихадистичких група напустили војне операције у Сирији да би се придружили оружаним дејствима у Карабаху “, рекао је.

Како је рекао, то је „веома озбиљан и нов фактор“.

„О томе ћемо разговарати и овде на преговорима у ЕУ“, додао је он.

По доласку на самит ЕУ, он је рекао да је Европској унији потребан „енергичан дијалог“ са Русијом ради разговора о билатералним питањима и решавању међународних сукоба.

„Потребан нам је енергичан дијалог са Русијом, неопходно је да се води дијалог о нашим билатералним односима, као и да би се решиле многобројне кризе у зони нашег суседства“, рекао је Макрон, истакавши своје интензивне контакте са руским председником последњих дана о ситуацији у Белорусији и у Нагорно-Карабаху.

Француски лидер је додао да се договорио са руским и америчким колегом, Владимиром Путином и Доналдом Трампом да размењују све информације о ситуацији у Карабаху.

Раније је саопштено да су се новинари француског листа „Монд“ нашли под азербејџанском паљбом у граду Мартуни у Нагорно-Карабаху.

Председници Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске усвојили су раније данас изјаву о ситуацији у Нагорно-Карабаху. Владимир Путин, Емануел Макрон и Доналд Трамп позвали су на хитно окончање борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Председници су позвали Азербејџан и Јерменију да без предуслова обнове преговоре о Нагорно-Карабаху.

Прочитајте још:

Коментар