Милану Тодорову награда Друштва књижевника Војводине

Награду за књигу године Друштва књижевника Војводине припала је Милану Тодорову за збирку приповедака „Телефонски именик мртвих претплатника“ објављену 2019. године у издању Архипелага.
Sputnik

У саопштењу жирија који је радио у саставу др Јелена Марићевић, Мирослав Николић и Недељко Терзић каже се да је Милан Тодоров, преплићући прошлост и садашњост, људске судбине и непристајање на олако прихватање човекове пролазности, сачинио уверљиву слику непоновљиве људскости.

„Тодоров и док пише о нестајању, као и егзистенцијалном страху од сваколиког губитка, чини то са јасним уверењем да увек имамо могућност преображаја уколико сачувамо људскост упркос времену заборава“, оценио је жири Друштва књижевника Војводине.
Милану Тодорову награда Друштва књижевника Војводине

Милан Тодоров дипломирао је југословенску књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду. Објавио је књиге прича: „Ухом за крухом“, „Безброј наших живота“, „Не могу овде да дочекам јутро“ и „Телефонски именик мртвих претплатника“, као и романе „Лек против смрти“, „Редослед једноставних ствари“ и „Пристаниште“. Његова драма „Кунинско лето“ извођена је у Српском народном позоришту 1985/1986.

Награда Друштва књижевника Војводине додељује се члановима ДКВ који у годишњем циклусу објаве прво издање оригиналног књижевног дела свих књижевних жанрова.

Поред добитника Милана Тодорова, у најужем избору нашли су се и роман Наде Душанић „Раскид“ и књига песама Радована Влаховића „Бдење над смислом“.

Коментар