"Кад смо кренули да их крцамо видели смо да су унутра потпуно црвени. Средишњи део је чисто беле боје, али је ова мембрана која га обавија црвене боје. Сада у овој фази када се прикупљају плодови, мембрана је тамно црвена, али касније када се орах већ осуши полако постаје тамније боје. По укусу нема разлике, подједнако је леп као и сваки други орах. Чули смо да црвени орах воли виноградарска подручја и да посебно добро успева у таквим зонама, онда није чудо што се овде код нас примила садница и рађа из године у годину све више", каже за агенцију Рина Андрија Андровић.
Овај необичан орах породица Андровић добила је на поклон од пријатеља пре десетак година, а ове је како кажу, рекордно родио. На први поглед не разликује се од класичног који успева свуда. Стабло, крошња, плодови, а и по укусу се не разликује од обичног, другачији је само по боји.
Црвени орах води порекло из Немачке. Има средње бујно стабло и велику моћ родности. Плодови су крупни, глатки, али језгро је због своје црвене боје изузетно атрактивно, па се често користи као декорација.
Истраживања показују да употреба ораха и ораховог уља смањује стрес, као и да помаже код поправљања интелектуалних и моторичких способности. Ово језграсто воће веома је нутритивно вредно, поготово у погледу беланчевина и есенцијалних масних киселина.
Прочитајте још: