У српској Тоскани рађају црвени ораси

Породица Андровић из Тополе са првим јесењим данима сусрела се у свом воћњаку са изузетно необичном плодовима. Споља су изгледали попут оних обичних, али су плодови били црвени. Мислили су да се то сасвим случајно десило само једне године, али црвени ораси наставили су да рађају у српској Тоскани.
Sputnik

"Кад смо кренули да их крцамо видели смо да су унутра потпуно црвени. Средишњи део је чисто беле боје, али је ова мембрана која га обавија црвене боје. Сада у овој фази када се прикупљају плодови, мембрана је тамно црвена, али касније када се орах већ осуши полако постаје тамније боје. По укусу нема разлике, подједнако је леп као и сваки други орах. Чули смо да црвени орах воли виноградарска подручја и да посебно добро успева у таквим зонама, онда није чудо што се овде код нас примила садница и рађа из године у годину све више", каже за агенцију Рина Андрија Андровић.

Овај необичан орах породица Андровић добила је на поклон од пријатеља пре десетак година, а ове је како кажу, рекордно родио. На први поглед не разликује се од класичног који успева свуда. Стабло, крошња, плодови, а и по укусу се не разликује од обичног, другачији је само по боји.

Црвени орах води порекло из Немачке. Има средње бујно стабло и велику моћ родности. Плодови су крупни, глатки, али језгро је због своје црвене боје изузетно атрактивно, па се често користи као декорација.

Истраживања показују да употреба ораха и ораховог уља смањује стрес, као и да помаже код поправљања интелектуалних и моторичких способности. Ово језграсто воће веома је нутритивно вредно, поготово у погледу беланчевина и есенцијалних масних киселина.

Прочитајте још: 

Коментар