Иран има план за Нагорно-Карабах

Иран је припремио план за мирно решавање сукоба у Нагорно-Карабаху између Азербејџана и Јерменије, саопштио је представник Министарства спољних послова те земље Саид Хатибзаде.
Sputnik

„Од почетка сукоба Иран је обема странама говорио да тај вишегодишњи спор неће решити војним путем. Поштујући територијални интегритет Азербејџана и неопходност повлачења војске из окупираних градова истичемо да војни конфликт моментално треба да буде обустављен у циљу почетка свеобухватног дијалога“, навео је он.

Иран је припремио детаљан план у вези с тим заснован на поменутој бази.

„Он ће бити реализован у оквиру консултација са обе земље и земљама региона“, рекао је Хатибзаде а преноси агенција Мехр.

Детаљи плана нису обелодањени.

Шеф иранске дипломатије Мохамед Џавад Зариф је недавно о ситуацији у Нагорно-Карабаху разговарао с руским министром спољних послова Сергејом Лавровом. Они су изразили забринутост због пребацивања бораца из Сирије и Либије у тај регион и позвали на хитан прекид ватре и деескалацију.

Ситуација у Нагорно-Карабаху

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Лидери Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске позвали су Јереван и Азербејџан да хитно прекину сукобе и започну преговоре без предуслова.

Коментар