Сви смо ми воајери који и даље вире у туђи живот

Питање сакривене интиме је вечито питање уметности, а нарочито фотографије која има функцију воајеризма. Ми уживамо у вирењу у туђ живот, каже уметнички директор Галерије Артгет о новој поставци „Кућни биоскоп“.
Sputnik

Изложба фотографија „Кућни биоскопХрвоја Словенца, коју сам аутор дефинише као посвету садо-мазо субкултури, прва је у низу октобарских поставки Културног центра Београда.

Завиривање у интиму других

„Кућни биоскоп“, прва од три октобарске изложбе КЦБ, биће отворена у четвртак, 8. октобра, у Галерији Артгет. Реч је о необичној поставци радова хрватског уметника коју чине фотографије посвећене поштоваоцима фетиша. На њима уметник Словенц на необичан начин завирује у еротску интиму људи.

„Иако је тематика шкакљива, експлицитних сцена нема и у томе је заправо вредност ових фотографија“, каже за Спутњик Александар Костић, уметнички директор Галерије Артгет.

„Тема је сакривена, гледалац је доведен у ситуацију да сам, својом радозналошћу, конструише приче које су најављене насловом“ објашњава Костић и додаје да би као једна од првих асоцијација на ове радове могао да послужи неки од филмова Дејвида Линча.

Померен поглед

Као бележник тренутка, Словенц је закорачио у интиму других и добио дозволу да интервенише у њиховом простору.

„Питање сакривене интиме је вечито питање уметности, а нарочито фотографије која има функцију воајеризма. Ми уживамо у вирењу у туђ живот“, сматра Костић.

„Будући да у простору нема актера, намеће се утисак да је заправо посматрач затечен, „ухваћен“ у приказаним ентеријерима. Као да се смер погледа променио“, каже Костић.

Сви смо ми воајери који и даље вире у туђи живот

Парадокс данашњице

Истог дана, од 19.30 до 20.15, на платоу испред Културног центра Београда, одржаће се плесно-наративни перформанс „Заједно раздвојени“ ауторке Неде Ковинић.

У циљу да суочи и учеснике и публику са (не)могућношћу комуникације у времену пандемијске културе, овај перформанс нас пита: „Да ли вам је боље или горе у времену короне?

Према речима Неде Ковинић, перформанс у ком учествује велики број плесача и глумаца истражује како је могуће бавити се извођачким уметностима које подразумевају присуство и блискост људи, у времену изолације.

Наша саговорница верује да је управо ово време тренутак да уметност закорачи на улицу и разговара са људима.

„Током припреме прилазили су нам млади људи којима није било најјасније о каквом је то пројекту реч. Много тога су нас питали, реаговали на извођење. Било је занимљиво чути све то, видети како млади данас живе, шта их занима.“

Сви смо ми воајери који и даље вире у туђи живот

У оквиру октобарских изложби, осим „Кућног биоскопа“ у Галерији Артгет, у Ликовној галерији биће постављена „Последња изложба савремене уметности“, уметника Уроша Ђурића, док ће се у Галерији Подроом наћи радови Синише Радуловића, обједињени на изложби под називом „Зенит“.

Коментар