Пољска саопштила када ће Минск добити помоћ Европске уније

Пољски премијер Матеуш Моравецки рекао је да ће Минск добити пакет помоћи Европске уније само ако крене путем демократизације. Европска унија нуди Минску укључивање у економски систем, без напуштања благотворних односа Минска и Москве, пише пољски портал „Газета правна“.
Sputnik

Матеуш Моравецки је саопштио да је на састанку Европског савета једногласно усвојен економски план, који је он предложио у име Вишеградске групе за „демократску Белорусију“, преноси портал.

Премијер је навео следеће елементе „Економског плана за Белорусију“: партнерство током дугорочних инфраструктурних инвестиција у Белорусији, почетак преговарачког процеса о безвизном режиму, пакет за стабилизацију белоруске економије, јачање енергетске безбедности, побољшање услова за мала и средња предузећа.

„Желимо да представимо перспективу економског развоја, економску трансформацију у позитивном смислу, односно уз очување свих добрих ствари за Белорусију. Очување веза са Русијом и истовремено укључивање Белорусије у економски систем ЕУ", објаснио је Моравецки.

Он је истакао да ће та „перспектива“ директно зависити од позитивног развоја ситуације у Белорусији, како политичке тако и јавне.

Пољска тражи од ЕУ милијарду евра за помоћ Белорусији

„Ово је план за демократску Белорусију и напомињемо да је првобитни услов да се започне процес демократизације", објаснио је Моравецки.

Истовремено, премијер је истакао да је ово одређени процес и Пољска је у том погледу, с обзиром на њену историју, свакако експерт.

На тему буџета, који ЕУ намерава да планира за Белорусију, Моравецки је нагласио: „То није много новца, али истовремено није безначајна сума. У питању је неколико милијарди, које ће помоћи у развоју инфраструктуре и стабилности, као што је енергетски систем, јер већ знамо да у великој мери зависи од Русије".

Прочитајте још:

Коментар