Слика пијаних принчева достигла цену од 40 милиона евра

Свитак стар 700 година под називом „Пет пијаних принчева се враћају на коњу“, достигао је суму од близу 40 милиона евра на аукцији у Хонгконгу.
Sputnik

Свитак је дугачак два метра, а направио га је Рен Ренфа, кинески дворски уметник из доба Јуан династије, пише „Гардијан“.

На папирусу су осликани принчеви како јашу са четворицом помоћника, а један од принчева је Ли Лонгђи, који је касније постао цар у Танг династији.

Овај драгоцени предмет део је империјалне колекције и садржи колекцију печата, укључујући и оне које су имали кинески цареви.

Вештачка интелигенција препознаје да ли је слика фалсификат

Пре 98 година, свитак „Пет пијаних принчева“ био је у поседу Пу Јија, последњег кинеског цара, након пада династије Кинг.

Почетна цена на аукцији је била 10 милиона евра, а 21 слика Рена Ренде чува се у бројним музејима или су у приватном власништву колекционара.

Сали Фонг, стручњак за кинеску уметност у аукцијској кући „Сотби“ каже да свитак приказује принчеве у време док су били веома срећни.

„Онда су се напили и дошли кући. Један од те петорице принчева је постао цар. Управо је он на овој слици осликан како може да издржи пијанство и да се врати кући са осталим принчевима“, појаснила је Фонгова, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Коментар