ЕУ продужила санкције за примену хемијског оружја у Сирији и против Скрипаља

Савет Европске уније продужио је на годину дана – до 16. октобра 2021. године – све уведене санкције за „употребу хемијског оружја“, укључујући и против држављана Русије Петрова и Боширова, наводи у изјави коју је у понедељак објавио Савет ЕУ.
Sputnik

„Европска унија продужила је за годину дана, до 16. октобра 2021. године, санкције за употребу хемијског оружја. Тренутно су ове санкције на снази против девет особа – пет повезаних са хемијским нападима у Сирији, а четири – за употребу бојног отрова у Солзберију (међу њима су Александар Петров и Руслан Боширов, које је Велика Британија оптужила за хемијски напад на Сергеја Скрипаља)“, наводи се у изјави.

Санкције су, такође, уведене једној организацији – сиријском Центру за научна истраживања, додаје Савет ЕУ.

Одлука о продужењу санкција донета је без расправе. Санкције подразумевају забрану путовања у Европској унији и замрзавање имовине.

Бивши пуковник Главне обавештајне управе Русије (ГРУ) Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија отровани су 4. марта 2018. у Солсберију у јужној Енглеској, што је узроковало велики међународни скандал. Лондон тврди да је Русија умешана у тровање супстанцом А-234, које британске власти изједначавају са супстанцом „новичок“. Москва то категорички пориче. Истрагу о инциденту тровања Скрипаља води противтерористичка јединица Скотланд јарда.

Коментар