Роспотребнадзор: 75 одсто добровољаца добиће вакцину центра „Вектор“, а остали ─ плацебо

У оквиру пострегистрационих испитивања вакцине против вируса корона, коју је развио руски државни научни центар „Вектор“, 75 одсто добровољаца добиће вакцину, а остали – плацебо, саопштила је прес-служба руске државне агенције за фитосанитарни надзор (Роспотребнадзор).
Sputnik
„Расподела добровољаца по групама обавиће се у односу 3:1, односно 75 одсто добровољаца ће добити вакцину“, наведено је у саопштењу Роспотребнадзора.

Прес-служба је прецизирала да је након регистрације вакцине „ЕпиВакКорона“ планирано да центар „Вектор“ спроведе два клиничка испитивања: уз учешће 150 особа старијих од 60 година и клиничко испитивање у више различитих центара уз учешће 30 хиљада добровољаца.

Наредне недеље стиже нова руска вакцина против короне

Истовремено, Роспотребнадзор је саопштио да ће пострегистрациона испитивања вакцине против ковида 19 „Вектор“ бити обављена у различитим регионима Русије, укључујући и у Москви и Санкт Петербургу.

„Планирано је да клиничка испитивања буду обављена у различитим субјетима Руске Федерације, укључујући Москву, Санкт Петербург, Новосибирску област и Алтајску Покрајину“, наведено је у саопштењу.

Додаје се да одабир учесника у пострегистрационим истраживањима још увек није почео, као и су у току преговори са клиничким центрима.

„Добровољци од 18 година и више учествују у испитивању. Они морају да поштују  унапред утврђени распоред посета центрима и да прођу све планиране процедуре и испитивања. Сваки добровољац лично потписује добровољни пристанак", објаснила је прес-служба.

Прочитајте још:

Коментар