Валдајски клуб представио нови извештај: Долази време без доминације најмоћнијих држава

Обележавајући почетак 17. годишњег заседања које се одржава за време глобалне борбе против пандемије корона вируса, међународни Дискусиони клуб Валдај представио је свој нови извештај – „Историја, коју треба наставити: Утопија различитог света“.
Sputnik

Презентацији извештаја која је започела данас у Москви присуствовало је много важних личности, укључујући и руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Описујући жанр свог дела као „утопију“, аутори новог извештаја сугеришу да је свет на ивици нове фазе развоја, јер разне институције постепено застаревају и утиру пут мултилатералној сарадњи међу народима. Чак ни најмоћније државе више не могу остварити доминацију.

Аутори се надовезују на идеје представљене у претходном извештају објављеним у мају под насловом „Остати при здравој памети у распадајућем свету“ који је представио оцену стручњака клуба о ситуацији у свету 2020. године, усред глобалне пандемије корона вируса.

Учесници дискусије ће покушати да одговоре мноштво важних питања, попут „у каквом свету би човечанство волело да живи“ и „како можемо избећи пад у даље дивљање и рат свих против свих“?

Овогодишња сесија се одржава у мешовитом формату, а учесницима из иностранства моћи ће да  учествују у овом догађају онлајн.

Дискусиони клуб Валдај је истраживачки центар са седиштем у Москви основан је 2004. године чији је циљ да пружи „квалификовану и објективну процену глобалних политичких и економских питања“.

Клуб је 2016. године установио своју награду која се додељује од 2017. године за „значајан допринос разумевању и објашњавању промена и тенденција у глобалној политици“.

Комплетну листу учесника и заказане догађаје 17. годишњег заседања  Валдај клуба можете пронаћи овде.

Коментар