Лавров: Време је да Русија престане да се обазире на мишљење Запада

Време је да Русија престане да се „осврће“ на мишљење Запада, сматра шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Sputnik
„Време је да престанемо да судимо о себи према проценама које нам дају колективни Запад или поједине западне земље, и већ то чинимо“, рекао је он у интервјуу за три руске радио-станице, укључујући Спутњик.

Министар је рекао да не мисли да Русија мора стално да узима у обзир шта Запад говори о њој. Како је рекао, то, истовремено, уопште не значи одступање од раније постигнутих договора.

„Уверен сам да наш став удаљавања од ситуације када се осврћемо на Запад: 'Аха, шта ће они о нама тамо мислити?', мора да остане у оквирима међународног права и морамо да останемо привржени свим оним договорима који су уз наше учешће постигнути“, нагласио је Лавров.
Шеф руске дипломатије: Запад покушава да избаци Русију из равнотеже

Истовремено, он је додао да западне земље из неког разлога често „сматрају да су изнад закона и изнад нивоа Руске Федерације“.

„Осећај сопствене надмоћи је веома опасан. Довољан нам је осећај личног самопоштовања", рекао је руски министар.

Подсетимо, Лавров је у уторак изјавио током телефонског разговора са колегом Жозепом Борељом да Русија позива земље Европске уније да одустану од разговора са становишта надмоћи и пређу на равноправан дијалог. Он је додао да подстицање антируских расположења не одговара циљевима стабилизације ситуације у Европи.

Прочитајте још:

Коментар