Турска осуђује „одвратну“ карикатуру "Шарли ебдоа" која приказује Ердогана „приватно“ /фото/

Анкара је оптужила француски сатирични часопис „Шарли ебдо“ за подстицање мржње након што је на насловној страни објављена карикатура турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, усред тензија између Француске и муслиманских земаља.
Sputnik

Карикатура приказује турског лидера како се излежава у доњем вешу са лименком пива у руци док подиже сукњу жене која носи хиџаб, откривајући јој стражњи део.

„Ох, пророче!“ узвикује Ердоган на карикатури, а „Шарли ебдо“ је карикатуру описао речима: „Ердоган - приватно је врло забаван“.

Потпредседник Турске Фуат Октај критиковао је француски часопис због нове насловне стране и позвао је међународну заједницу да „се огласи поводом ове срамоте“.

Не можете никога преварити скривајући се иза слободе мишљења! Осуђујем француско неморално објављивање неопростиве шале о нашем председнику“, написао је на Твитеру.

Провокативна насловна страна сатиричног часописа објављена је усред вербалних обрачуна Ердогана и француског председника Емануела Макрона, након шокантног убиства француског професора Самуела Патија, ком је избеглица из Чеченије одрубила главу након што га је локална муслиманска заједница осудила због предавања о слободи изражавања које је обухватило и карикатуре пророка Мухамеда, наводи РТ.

Макрон је осудио исламски екстремизам и обећао да ц́е подржавати секуларне вредности, рекавши да се Француска „неће одрец́и својих карикатура“. Његови коментари подстакли су оштар одговор широм муслиманских земаља. Сам Ердоган је довео у питање Макронову менталну способност и позвао сународнике да бојкотују француске производе.

„Шарли ебдо“ је због својих карикатура и раније је био мета. 2015. године 12 људи је убијено када су исламистички терористи упали у редакцију часописа у Паризу. Часопис је од тада променио локацију, а нова адреса се из безбедносних разлога држи у тајности. Недавно је „Шарли ебдо“ поново објавио неке старе карикатуре и убрзо након тога испред некадашње зграде редакције нападача наоружан ножем ранио је две особе. Француски министар унутрашњих послова напад је окарактерисао као „чин исламистичког тероризма“.

Прочитајте још:

Коментар