Почело постављање статуе Стефана Немање /фото/

На Савском тргу у Београду почело је постављање делова статуе Стефана Немање што ће у потпуности бити завршено у наредних 10 до 15 дана. У Београд стиже група руских вајара и мајстора, али не и аутор споменика Александар Рукавишњиков, каже заменик градоначелника Горан Весић.
Sputnik

Готово потпуно је постављен постамент споменика, односно разбијени византијски шлем са чије су унутрашње стране мозаици са детаљима из живота Стефана Немање и српске историје који су, израђени техником као и мозаици у Храму Светог Саве, каже Весић за Спутњик.

Он додаје да ће 12. новембра у Београд стићи група руских вајара и мајстора који ће радити на самом патинирању споменика што ће почети око 20. новембра.

Почело постављање статуе Стефана Немање /фото/

У Београд би 12. новембра требало да дође и аутор споменика, руски вајар Александар Рукавишњиков, али је његов долазак одложен, јер због епидемије корона вируса још увек није добио дозволу да изађе из земље пошто је старији од 65 година.

Очекује се да споменик буде комплетно завршен између 15. и 25. децембра, али грађани неће моћи да га виде док не буду завршени сви радови на Савском тргу.

Почело постављање статуе Стефана Немање /фото/
„Откривање самог споменика зависи од тога када ће бити завршени сви радови на тргу који су обимни, али током наредних месеци можемо да очекујемо да ће све бити завршено и да ћемо добити трг којим ћемо се, верујем, сви поносити“, каже Весић.

Између осталог, навео је да се у близини споменика гради канализациона црпна станица и додао да са друге стране Савског трга, испод болнице „Свети Сава“, постоји стара црпна станица направљена у периоду између два светска рата.

„Дошло је време да се уради потпуно нова станица која ће преузети функцију старе и имати много већи капацитет“, закључио је Весић.

Почело постављање статуе Стефана Немање /фото/
Коментар