Турска честитала Азербејџану „победу на фронту и за преговарачким столом“

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу честитао је Бакуу на потписивању споразума о окончању борбених дејстава у непризнатом Нагорно-Карабаху, назвавши га „важном победом на фронту и за преговарачким столом“.
Sputnik
„Азербејџан је остварио важну победу и на бојном пољу и за преговарачким столом. Од срца му честитам на овом достигнућу. Остаћемо једна нација, једно срце са нашом азербејџанском браћом“, написао је на свом Твитер налогу.

​​Руски председник Владимир Путин, његов азербејџански колега Илхам Алијев и јерменски премијер Никол Пашињан потписали су у понедељак изјаву о престанку непријатељстава у Нагорно-Карабаху од 1 час (поноћ по московском времену).

Након ноћашњих протеста у Јеревану мирно

Према Пашињану, одлука је била тешка, а текст већ званично објављеног документа „невероватно болан“ за јерменски народ.

Алијев је споразуме назвао тачком на сукоб.

У Нагорно-Карабах је послато 1960 руских миротвораца, 90 оклопних транспортера, 380 возила и посебна опрема. Према потписаном документу, они ће бити размештени на пет година са могућношћу аутоматског продужења боравка на петогодишње периоде, ако Јерменија и Азербејџан буду сагласни.

Руски мировњаци на путу ка Карабаху, десети авион полетео из Русије /видео/

Раније је саопштено да су лидери Русије, Јерменије и Азербејџана усвојили заједничку изјаву о прекиду ватре у Карабаху. Према изјави, коју је објавио председник Русије, потпуни прекид ватре почиње 10. новембра, Азербејџан и Јерменија заустављају се на заузетим положајима, а такође морају да размене заробљенике. 

Након објаве споразума, у Јеревану су започели протести. Уништено је неколико владиних зграда.

Прочитајте још:

Коментар