Азербејџан: Учешће Турске у новој расподели снага на Јужном Кавказу не треба да изазива страх

Присуство Турске на Јужном Кавказу никога не треба да плаши, конфигурација снага на терену је сада таква да су ту присутни Азербејџан, Турска, Русија и Иран, изјавио је азербејџански амбасадор у Москви Полад Булбул Оглу.
Sputnik
„Турска је братска земља и стратешки савезник Азербејџана. Данас се на Јужном Кавказу појављује нова геополитичка ситуација. Турска де факто учествује у том процесу“, рекао је он на конференцији за новинаре у међународној информативној агенцији „Русија севодња“.

Како је рекао, Иран је подржао територијални интегритет Азербејџана, на Јужном Кавказу су Русија, Турска, Иран и Азербејџан.

„Ово је конфигурација која данас постоји. Стога присуство Турске не би требало никога да уплаши“, рекао је дипломата.

Према његовим речима, Баку затражио од Русије информације о сиријским милитантима који су учествовали у борбама у Карарабху. Амбасадор је одбацио наводе о сиријским плаћеницима и назвао их инсценираним фејковима.

Истовремено, он је додао да Баку гарантује да ће бити сачувани историјски и културни споменици Јерменије, који се налазе у регионима Нагорно-Карабаха који су враћени Азербејџану.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом. Такође је предвиђено отварање коридора између Азербејџана и Аутономне Републике Нахичеван.

Министри одбране Русије и Турске Сергеј Шојгу и Хулуси Акар потписали су меморандум о формирању заједничког центра за контролу прекида ватре у Нагорно-Карабаху у среду. Портпарол руског председника Дмитриј Песков демантовао је раније нову изјаву Анкаре о учешћу Турске у мировној мисији у Карабаху. Како је рекао, о тој теми се није разговарало, није било таквих споразума.

Прочитајте још:

Коментар