Јачање имунитета: Само један орах ове врсте може много да помогне

Јачање имунитета веома је важно, посебно у време епидемије корона вируса, али и других сезонских респираторних инфекција. Докторка Данијела Јевтић из Хитне помоћи објаснила је које намирнице би требалe да буду део наших јеловника како бисмо се заштитили, али и каква би требала да буде исхрана оних који су прележали коронавирус.
Sputnik

Докторка Данијела Јевтић рекла је за РТС да се вирусна пнеумонија, упала плућа, разликује донекле од бактеријске зато што почиње брже и обично захвата оба плућа крила.

„Она касније може да се надовеже бактеријском, али у почетку иде сув кашаљ, температура, ломност и малаксалост“, додаје докторка.

Нагласила је да након тога човек не може одједном да се поврати у нормалан ток, као и да су отприлике три месеца потребна за опоравак.

„Храна треба да буде кашаста, доста чајева и доста супа конзумирати“, навела је Јевтићева и додала да што се тиче физичког оптерећења оно мора да буде умерено.

Нагласила је да су пробиотици и пребиотска влакна важни у току болести и после тога како бисмо заштитили добре цревне бактерије.

Навела је и које намирнице би требало да конзумирамо ако желимо да ојачамо свој имунитет. 

„Што се тиче исхране могли бисмо да напоменемо бундеву, цвеклу, бразилски орах, јер има огромну количину селена у себи“, навела је докторка и додала да је довољан само један бразилски орах, јер премашује за 50 одсто дневне количине онога што нам треба.

„Користимо кафу, она је позитивна јер шири дисајне путеве, а можемо користи и многе намирнице у смислу зеленог чаја, маслиновог уља, јабуке и боровнице“, закључила је докторка Јевтић.

Прочитајте још:

Коментар