Европи је потребан НАТО! Немачка министарка гурнула Макрону прст у око

Немачка министарка одбране Анегрет Крамп Каренбауер рекла је како би Сједињене Америчке Државе, уколико Џо Бајден постане председник, могле да пониште одлуку о повлачењу трупа из Немачке.
Sputnik

Администрација Доналда Трампа у јулу је донела одлуку о смањењу војног присуства у Немачкој, које подразумева да број од 25.000 војника, који је тада био присутан у тој земљи, буде преполовљен. Како је објашњено из Вашингтона, разлог је одбијање Берлина да повећа војне трошкове на два одсто БДП-а, што је циљ који је поставио НАТО.

Америка пребацује војнике из Немачке ближе руским границама

Сада се немачка министарка нада како би та одлука могла да буде поништена уколико се Бајден усели у Белу кућу.

Она се успротивила и идеји француског председника Емануела Макрона о стратешкој аутономији Европе, рекавши да су ЕУ и даље потребни и САД и НАТО како би била безбедна.

„Идеја стратешке аутономије Европе иде предалеко ако негује илузију да можемо да обезбедимо европску сигурност, стабилност и просперитет без НАТО и САД“, рекла је немачка министарка одбране обраћајући се студентима Бундесвер универзитета у Хамбургу, пренели су немачки медији и Ројтерс.

Она је напоменула да би Европи биле потребне деценије како би обезбедила количину конвенционалног и стратешког наоружања, коју тренутно обезбеђују САД и НАТО.

Европи је потребан НАТО! Немачка министарка гурнула Макрону прст у око

Док се Крамп-Каренбауер нада како би САД могле да врате свих 25.000 војника у Немачку, то још није извесно. Демократа Џо Бајден је обећао да ће обновити поверење Америке и њених савезника уколико постане председник, али његова победа на изборима још није потврђена јер његов противкандидат Доналд Трамп тврди да је било изборних неправилности и покушава то да докаже на суду.

Реакција немачке министарке уследила је после критике коју јој је упутио француски председник Емануел Макрон на њен чланак у америчком „Политику“. Она је тако отворила фронт према Француској, која се залаже за стратешку аутономију ЕУ.

Крамп-Каренбауер претходно је објавила слично интониран ауторски текст у „Политику“, у коме наводи да су Европи потребни НАТО и САД у војном смислу.

На њен текст реаговао је Макрон, који је критиковао ставове немачке министарке.

Европи је потребан НАТО! Немачка министарка гурнула Макрону прст у око

„Француска се дубоко не слаже са ставовима немачке министарке да Европа не може да замени суштинску америчку улогу у одбрани. То је погрешно тумачење историје“, рекао је Макрон у интервјуу за „Л Гран континент“ и додао како мисли да се немачка канцеларка Ангела Меркел не слаже са ставовима министарке одбране Анегрет Крамп-Каренбауер.

Макронова преломна порука: НАТО на самрти, Европа на ивици понора

Да ли се немачка канцеларка слаже са својом министарком, остало је нејасно јер ни портпарол владе у Берлину Штефан Сајберт није децидно одговорио на то питање.

Он је навео да је „влада посвећена трансатлантском партнерству“ и да „Немачка и Европа морају да се боре против најважнијих изазова заједно са Америком“.

Сајберт је подсетио на изјаву Ангеле Меркел упућену у честитки Џоу Бајдену да „Европа мора да уради више за своју безбедност“ али кроз трансатлантско савезништво.

Међутим, навео је и да се „Берлин у потпуности слаже са француским пријатељима да Европљани морају да преузму више одговорности за своју безбедност“.

Прочитајте још:

Коментар