Ко ће бити српски кандидат за Оскара — седам филмова у трци

Седам домаћих филмова пријавило се за избор српског кандидата за Оскара на конкурсу завршеном 16. новембра у поноћ у Филмском центру Србије (ФЦС), потврђено је порталу „Нова“ у ФЦС-у.
Sputnik

На конкурс су стигле пријаве за филмове „Отац“ Срдана Голубовића, „Име народа“ Дарка Бајића, „Викенд са ћалетом“ Мирослава Момчиловића, „Мој јутарњи смех“ Марка Ђорђевића, „Пијавице“ Драгана Маринковића, „Реална прича“ Гордана Кичића и „Дара из Јасеновца“ Предрага Гаге Антонијевића.

За разлику од ранијих деценија, уместо Академије за филмску уметност и науку (АФУН), избор српског представника за Оскара организује ФЦС и то по новим правилима. Уместо комисије од 11 чланова, о кандидату за Оскара за најбољи филм на страном језику изјашњаваће се седмочлана комисија.

За овогодишњи избор је, објашњавају у ФЦС, пронађено „компромисно решење“ и комисија ће бити састављена од представника четири репрезентативна удружења, члана УО Филмског центра Србије и „два истакнута представника из филмског света“ на предлог УО.

АФУН ће, наводе у ФЦС, имати свог члана у комисији, без прецизирања њеног састава. Новина при избору је и да ће чланови комисије морати да се смењују сваке године, односно правилником је предвиђено да садашњи чланови комисије могу поново да се нађу у овом телу тек после четири године паузе.

Комисија би, према сазнањима „Нове“, требало да од 20. новембра сваког дана гледа по два филма у једној од сала Комбанк дворане, а рок за пријаву српског кандидата за Оскара је 1. децембар.

Додела награда Америчке академије за филм и уметност је због пандемије одложена за 25. април 2021. године, а Србија може да на избор за најбољи филм на страном језику кандидује само једно остварење.

Прочитајте још:

Срдан Голубовић: У модерном робовласништву нема хепиенда /видео/

► Дарко Бајић: Балкан није буре барута већ простор за одмеравање снаге великих сила /видео/

Васа Вранеш — млада звезда филма „Викенд са ћалетом“ /видео/

► Редитељ Марко Ђорђевић: Највећи је успех поверовати сам себи

► Гордан Кичић: Колега ме никад није ујео за руку /видео/

► Гага Антонијевић: Смрти је било много и било је ужасно

Коментар