Белоруски министар: Циљ међународног посредовања не треба да буде смена власти

Министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј изјавио је да је Минск спреман да подржи посредовање међународних структура уколико оно буде за „искрено“ решавање ситуације у земљи, а не с циљем смене власти.
Sputnik
„Ако они (опозиција и западни политичари) желе да искористе неке спољне структуре за пружање напора у посредовању – спремни смо да то поздравимо. Али важно је да то буде искрено, заинтересовано и усмерено на решавање ситуације, а не на реализацију тих изјава које се сада дају – пренос власти, уклањање актуелног руководства са власти. Ми смо категорички против тога“, истакао је министар на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са руским колегом Сергејем Лавровом у Минску.

Макеј је приметио да у последње време западне и европске колеге износе против Белорусије бројне оптужбе везане за ситуацију у земљи и протесте.

„Наши партнери, нажалост, не желе ни да чују званичне аргументе белоруских власти и видимо да се то дешава и у односу на Русију. Видимо невољност да се чује званични став, они делују у оквиру сопствених бајки и шема“, рекао је шеф белоруске дипломатије.

Нагласио је да је Минск категорички против таквог приступа.

„Ситуацију у било којој земљи, укључујући Белорусију, треба се процењивати објективно“, констатовао је Макеј.

Он је додао да је Белорусија заинтересована за сарадњу са Саветом Европе, као и да Белорусија сарађује у оквиру неколицине правних инструмената и конвенција.

„Али ако Савет Европе буде без договора са Белорусијом доносио неке одлуке о програмима сарадње са нашом земљом, ми ћемо једноставно прекинути сваку сарадњу са том организацијом“, закључио је Макеј.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска. Осим тога, одржавају се и митинзи присталица Лукашенка, чија је инаугурација одржана 23. септембра. 

Европска унија више пута је изјављивала да не признаје резултате председничких избора у Белорусији. Низ западних земаља увео је индивидуалне санкције лицима за које се верује да су умешана у изборна кршења и сузбијање протеста.

Прочитајте још:

Коментар