Мир, па све остало: Нови градоначелник Косовске Митровице открива за Спутњик главне циљеве

Северна Косовска Митровица добила је на ванредним локаним изборима новог градоначелника, са 89 одсто гласова Митровчани су изабрали свог суграђанина Милана Радојевића. Политичка стабилност и безбедност Срба на врху су листе приоритета новог градоначелника, уз остале започете и нове планове за град.
Sputnik

Радојевић је дипломирани економиста рођен у Косовској Митровици 1982. године. Од 2005. године до 2015. је био директор притворске јединице у том граду, потом је прешао на место заменика министра унутрашњих послова у привременим приштинским институцијама. На овој позицији је остао до данас, односно, до избора за градоначелника Северне Митровице.

Мир и стабилност главни циљеви за напредак Митровице

Нови градоначелник Северне Митровице за Спутњик истиче да је одржавање стабилне политичке и безбедносне ситуације најважнији задатак.

„Најбитније је да одржимо стабилну политичку и безбедносну ситуацију, а што се тиче Митровице, главно питање свих питања је увек било отварање моста на Ибру између јужне, албанске и северне, српске стране. То је на жалост, нешто што превазилази локалну политику, и то питање ће се решавати на неком вишем нивоу. Тренутно, пошто смо на крају календарске године  сигуран сам да неких брзих промена неће бити по овом питању“, наводи Радојевић.

Он сматра и да није добро то што председнику Србије није недавно било омогућено да посети Косово и Метохију.

Мир, па све остало: Нови градоначелник Косовске Митровице открива за Спутњик главне циљеве

„Од Приштине се увек може очекивати неочекивано. Такви потези са њихове стране не доприносе стабилизацији ситуације и помирењу народа. У духу помирења било би добро да су одобрили ту посету и да је председник могао да обиђе народ и да са њима поразговара, јер посета апсолутно никоме не шкоди. Напротив, она само може да допринесе разумевању два народа како бисмо пробали да повратимо оно поверење које је некада било и да изграђујемо комшијске односе који су били пре рата“, истиче за Спутњик Радојевић.

Очекује разговоре са Кфором, Унмиком...

Наш саговорник истиче и да је веома битна ствар и безбедносна ситуација за Србе не само на северу Косова већ и јужно од Ибра и верује да ће са мисијама Кфора, Унмика и Еулекса имати добру сарадњу по свим питањима.

„Прве састанке са њима, али и амбасадорима одређених држава очекујем чим будем и званично преузео дужност градоначелника северне Митровице“, наводи Радојевић.

О плановима за развој града са новоизабране позиције каже:

„Што се тиче развоја наше општине наставићемо оно што смо радили свих ових година. Садашњи заменик премијера привремених институција у Приштини Горан Ракић који је до преласка на ту функцију био градоначелник Северне Митровице урадио је огроман посао у Општини, уложен је велики новац у рад града. Имали смо огромну подршку како Владе тако и председника Србије и Канцеларије за Косово и Метохију, велика средства су уложена у развој града. Радимо на изградњи моста  који би директно повезао Митровицу са магистралним путем Приштина – Рашка“.

Наш саговорник напомиње да је у плану да се следеће године изгради и Културни центар величине 5.500 квадратних метара који је битан не само за Митровицу, већ и за околне Општине.

Мир, па све остало: Нови градоначелник Косовске Митровице открива за Спутњик главне циљеве

Милан Радојевић је, иначе, на овим изборима био кандидат Листе Српска, а имао је и три противкандидата на изборима  - једног независног и два кандидата из партија албанске заједнице.

Коментар