Овде нема короне: Земља фараона зове Србе за Нову годину /фото/

Гувернер египатске регије Црвено море у које спада и познато египатско летовалиште Хургада Амур Ханафи позвао је Србе да новогодшиње и божићне празнике проведу у Египту.
Sputnik

Иако корона букти у целом свету, према његовим речима, у региону Црвеног мора данима већ нема забележених случајева оболелих од короне.

„Од почетка године до сада у региону Црвеног мора забележено је укупно 40 случајева корона вируса“, рекао је Ханафи у Хургади, на радном састанку са новинарима из Србије.

Како каже, регион предузима све неопходне мере како би се спречило ширење вируса, напомињући да је због тога у сарадњи са египатским Министарством здравља, уведен обавезан ПЦР тест приликом уласка у земљу. 

Овде нема короне: Земља фараона зове Србе за Нову годину /фото/

„И хотели ће такође, током новогодишњих празника поштовати све неопходне процедуре, дезификовање руку, мерење температуре... како би се спречило ширење вируса“, рекао је он.

Гувернер је истакао и да Египћани Србе доживљавају као јако блиски народ, сличног менталитета и гостопоримљивости.

Према његовим речима, регион Црвеног мора је од јануара ове године, упркос корони, посетило око 22.000 држављана Србије.

Он је изразио наду да ће Срби у великом броју посећивати ову земљу и током предстојећег периода..

Овде нема короне: Земља фараона зове Србе за Нову годину /фото/

Говорећи о утицају пандемије на привреду Египта, заменица министра туризма Гада Шалаби навела је да је корона погодила целокупну привреду, посебно туризам, с обзиром да постоје региони у Египту, попут Хургаде и Шарм ел Шеика који комплетно зависе од те привредне гране.

У том смислу, како је рекла, власти посебно брину о безбедности туриста.

Уведен је обавезан ПЦР тест за улазак у земљу, али се он може урадити и на самом аеродрому. У случају да се покаже да је туриста позитиван на корону, он бива пребачен у изолацију где добија сву неопходну негу.

Овде нема короне: Земља фараона зове Србе за Нову годину /фото/

„Током претходних месеци они нису морали да плаћају додатне трошкове, ми смо осећали да су они наши гости и да о њима морамо да бринемо док не стигну кући. Трудимо се да покажемо људима да, када дођу овде, нису препуштени туроператерима, већ да о њима бринемо и ми”, рекла је она.

На питање новинара како се Египат спрема за дочек Нове године и да ли ће Влада дозволити окупљања на трговима и прославе у ресторанима, Шалаби каже да још увек није одлучено на који начин ће се, у оваквим условима, прославити новогодишња ноћ.

Овде нема короне: Земља фараона зове Србе за Нову годину /фото/

„Ми желимо да се људи забаве, али не желимо да се разболе. Велики је ризик. Сваки корак ће бити разматран и проучен од стране струке”, закључила је она.

Египат је врло популарна дестинација током зимског периода, посебно због пријатне температуре која током дана износи око 23 степенa Целзијусових, а ноћу не пада испод 15 степени. На само три и по сата лета од Београда, осим познатих летовалишта са прелепими плажама која се налазе на обали Црвеног мора, можете „скокнути” до чувеног Луксора, стециште многих археолошких налазишта и богатих културно-историјских споменика, крстарити Нилом или видети чувене пирамиде у Гизи код Каира.

Овде нема короне: Земља фараона зове Србе за Нову годину /фото/

Причитајте још:

Коментар