Нагорно-Карабах: Не видимо разлог за нови рат

Власти непризнате Републике Нагорно-Карабах не виде разлог да се припремају за нови рат након потписивања трилатералног споразума између Русије, Јерменије и Азербејџана.
Sputnik

„Сада дефинитивно нема таквих разлога“, рекао је портпарол председника непризнате републике Нагорно-Карабах Ваграм Погосјан.

Он је навео да се до сада половина локалног становништва, које је напустило регион током заоштравања сукоба, вратило у Карабах.
„То значи да људи имају поверења. Поверење је најважније", изјавио је Погосјан.

Свакодневно се две до три хиљаде људи враћа у своје родне градове и села у Карабаху, али недостатак станова представља озбиљан проблем. Већина оних који се још нису вратили немају своје домове, они углавном долазе из региона које је окупирао Азербејџан, додао је Погосјан.

Песков: У Нагорно-Карабаху не постоји „главни“

Подсетимо, до ескалације сукоба у Карабаху дошло је крајем септембра.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху.

Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.  

Како је саопштило Министарство одбране Русије, у саставу руског мировног контингента у зони сукоба у Нагорно-Карабаху биће 1960 војника, 90 оклопних транспортера, 380 јединица аутомобилске и специјалне технике

Прочитајте још:

Коментар