Нови судар Америке и Кине: Вашингтон укинуо пет програма размене

Америчка администрација укинула је пет програма културне размене са Кином за које тврди да се користе за ширење кинеске пропаганде.
Sputnik

Државни секретар Мајк Помпео рекао је да су програми културне размене који су укинути били у потпуности финансирани и огранизовани од стране кинеске владе као „средства меке пропаганде“.

Пентагон сврстао Русију, Кину и терористе у претње Америци

Они су били намењени званичницима кинеске Комунистичке партије, а не народу Кине, који не ужива слободу говора и окупљања, наводи се у саопштењу Стејт департмента, објавио је АП, а преноси Танјуг.

Помпео је рекао да САД подржава „реципрочне и правичне програме културне размене“ са Кином и да ће се они који остварују корист за обе земље наставити и убудуће.

Стејт департмент је укинуо Програм образовних путовања у Кину за креаторе јавних политика, Програм пријатељства између САД и Кине, Америчко-кинески програм размене лидерства и Хонгконшки образовни и културни програм. Сваки од ових програма дозвољавао је бесплатно путовање америчких званичника у Кину о трошку Пекинга.

Окончање пет програма културне размене са Кином уследило је након што је Вашингтон јуче најавио да ће одбити да изда визе кинеским држављанима који „шире пропаганду у иностранству служећи се насиљем и другим средствима застрашивања“.

Прочитајте још:

Коментар